Élet-Stílus

Lovasi és Kispál: egy helyen, két színpadon

Jövő csütörtökön kezdődik a Lovasi András nevével fémjelzett alterfeszt, a Fishing on Orfű. A szervezők a koncertek mellett rengeteg szabadidős programmal várják a fesztiválozókat, és idén a fesztiválnyitó tóátugrás is rendhagyónak ígérkezik. Fellép a házigazda Kiscsillag, és Kispál András Velőrózsák nevű zenekara.

Jövőre talán teljesülhet Lovasi András, a Fishing on Orfű fesztivál főszervezőjének álma, miszerint már napokkal a kezdés előtt kiteszik a „megtelt” táblát a Panoráma Camping bejáratára, mert már elővételben elfogy az összes jegy a rendezvényre. Eddig úgy tűnt, hogy a fesztiválozók leginkább egy-egy napra érkeztek, az elmúlt évekhez képest viszont idén több bérlet fogyott elővételben. A régió legelismertebb könnyűzenei rendezvénye deklaráltan nem akar tömegesedni, szeretné megtartani családias hangulatát, így a szervezők napi 5500 főben limitálták a befogadóképességet. Egyelőre azonban senkinek sem kell attól tartania, hogy 2011. június 23-25 között nem jut be a fesztiválra.

A festői szépségű Orfűn viszont már egy hónappal ezelőtt elfogytak a szálláshelyek, akárcsak az az 1200 sátorhely, ami rendelkezésre állt a fesztivál területén. Ezért a napokban több száz új sátorhelyet alakítottak ki a kemping mellett. A sátrazni nem szándékozók kedvéért fesztiváljáratokat indítanak a szervezők, hogy akik Pécsett vesznek ki szállást, könnyedén visszajuthassanak a városba akár hajnalban is. Az autósok számára 250 férőhelyes parkoló lesz fenntartva, de lesz őrzött bringatároló is.

Idén az öt helyszínen közel száz fellépő lép színpadra, és az eddigi évekhez hasonlóan a két nagyszínpad ezúttal is váltja egymást koncertjeivel, így nem lesz átfedés azok programjaiban. Az 1. Nagyszínpad fellépői között ott lesznek napjaink legfontosabb és legismertebb koncertzenekarai: az idén visszatérő Hiperkarma, a Quimby, az Irie Maffia, az Európa Kiadó, a Budapest Bár, a Heaven Street Seven, a Kiscsillag, a Szabó Balázs Bandája vagy a Vad Fruttik. A 2. Nagyszínpadon pedig olyan népszerű formációk váltják egymást, mint a Supernem, az Intim Torna Illegál, a Punnany Massif, az Üllői Úti Fuck, az Óriás, a Psycho Mutants, a Subscribe, vagy Kispál András új zenekara, a Velőrózsák. Ezen a színpadon lesz először hallható a ‘90-es évek legmélyebb bugyrait a korszerű tánczenével összemosó partikommandó, a Soreii&Poolek és Fluor Tomi közös dala is.

Az A38 Sátorban táncoltat majd a PASO, a Brains, az Erik Sumo Band feat. Kiss Erzsi, itt szószátyárkodik az Akkezdet Phiai, a Hősök, a Bëlga és Siskafinuccsi is, a keményebb zenék kedvelőit pedig itt zúzza majd le a Blind Myself, az Isten Háta Mögött vagy a Hollywoodoo.

A Pécsi Est Café színpad fellépői akár több generáció számára is szolgálhatnak tartalmas szórakozással: itt lép fel a Pál Utcai Fiúk, a Magashegyi Underground vagy a Szalonna és Bandája, itt lesz látható Hobo Hármas Oltár elnevezésű produkciója, Ferenczi Gyuri és a Rackajam, Frenk, a Kaláka, a Kardos-Horváth János vezette Kafkaz és a The Twist is.

A külföldi produkciók palettáját olyan – itthon már jól ismert – előadók színesítik, mint az angol Ian Siegal, az osztrák Ripoff Raskolnikov, a The Braindogs nemzetközi szupergroup, koncertet ad a psychobillyben utazó francia Washington Dead Cats és a hat fős strassbourgi energiabomba, a La Fanfare En Pétard. Ez utóbbi formáció vidám utcazenéjével egyébként bárhol és bármikor összefuthatunk majd a kemping domboldalában, ráadásul a házigazda Lovasi András zenekarával, a Kiscsillaggal is készülnek egy rendhagyó együttműködésre.

A Fishing on Orfű fesztivál azon kevés zenei rendezvények közé tartozik, ahol napközben is bőven van mivel eltölteni az időt. A kézenfekvő vízparti szórakozások (strandolás, kajakozás, kenuzás, vitorlázás, sárkányhajózás, csónakázás, szörfözés) mellett a település és környéke rengeteg látnivalót és kirándulási lehetőséget kínál, illetve Lovasiék idén eddig sosem látott mennyiségű szabadidős programmal várják a fesztiválozókat. Lesz többek között barlangi kalandtúra a Mecsekben, 13 felszíni túratervből választhat az, aki kikapcsolódásképpen bejárná Orfű közvetlen környékét, a kerékpárosok részt vehetnek a Kihalt Falvak túráján és a Tubesi túrán, lesz horgászverseny, nyári jégkorong-, kispályás foci- valamint asztalitenisz bajnokság, továbbá Hosszúlépés Fröccs(kul)túra is, ahol Varga Livius, Lovasi András, Lévai Balázs, a Szabó Balázs Band és kiváló borászok társaságában a legkülönbözőbb fröccsfajták nyomába eredhetnek a jelentkezők.

Az első 1000 hetijegy tulajdonosának különleges meglepetéssel is kedveskednek idén a szervezők: ők a belépőjegyeik mellé megkapják a tavaly augusztusban visszavonult Kispál és a Borz 2010-es orfűi fellépésén készült vágatlan koncert DVD-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik