Élet-Stílus

Kulcsszó: a tér

admin
admin

2011. 06. 09. 11:04

A tér kapcsolatot teremt a tudás különböző területei között, maga a szó minden összetételében mást és mást jelent. Hogy mit, és hogyan értelmezhető tudományterületek szerint, az kiderül a Mindentudás Egyeteme aktuális adásaiból.

A tér fogalma meglepően későn tűnik fel az építészeti gondolkodásban. Ma viszont a tér diadalmaskodik az idő fölött: nem pusztán az építészetelmélet legalapvetőbb kategóriája lett, hanem olyan kulcsszó, amely kapcsolatot teremt a tudás legkülönbözőbb területei, például az urbanisztika, a szociológia, a pszichológia, a földrajz és a képzőművészet között – derül ki Moravánszky Ákos előadásából a Mindentudás Egyetemén. Az előadás Budapest néhány városi terét elemzi, mint megélt, ábrázolt és elgondolt tereket. Megmutatja, hogy az úgynevezett „spatial turn” (téri fordulat) hogyan teszi lehetővé a város, az építészet és a társadalmi lét térbeliségének vizsgálatát és ebből kiindulva új és előremutató javaslatok kidolgozását. Az előadást 2011. június 13-án az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

Either scripts and active content are not permitted to run or Adobe Flash Player version
10.0.0 or greater is not installed.Get Adobe Flash Player

Moravánszky Ákos egyetemi tanár, a svájci ETH Zürich építészetelmélet professzora. Tudományos szakterülete Kelet- és Közép-Európa 19. és 20. századi építészettörténete, az építészetelmélet története és az építőanyagok és szerkezetek ikonológiája. Kutatásainak jelentős szerepe volt az építészettörténet transznacionális hatásmechanizmusainak feltárásában. Hét évig kutatott és tanított az Egyesült Államokban. 2003-2004-ben a MOME Budapest vendégprofesszora volt.
Tér szavunkat igen magától értetődően használjuk, pedig rengeteg mindent takar. Térkép, térlátás, térfogat, téralkotás – csupa összetett szó, ahol a tér előtag mindig mást jelent. Mégis, a magyar nyelvben egy szavunk van ennek a rendkívül összetett fogalomnak a jelölésére. A Moravánszky Ákos előadásához kapcsolodó dokumentumfilm megmutatja, hogy mikor működnek jól köztereink és mitől kaotikusak, miért érezzük jól magunkat az egyiken és miért sietünk át a másikon. Láthatnak tereket, ahogy korábban még nem, és játszunk is tereinkkel, tereinken. A filmet 2011. június 14-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

Miről beszélünk, amikor (társadalmi) terekről van szó? Milyen változásokon ment keresztül a térérzékelésünk, ahogy a helyi, fizikai közösségektől a mediatizált közösségeken át a mai globálisan összekapcsolt világ közösségeiben élünk? Hogyan alakul át a tér jelentése, tartalma, kapcsolatai? Hogyan hat ez a helyzet a tér alakításában, értelmezésében részt vevő szakmák, tudományok szerepére, kérdéseire, tevékenységére? Milyen szerepe volt az építészetnek és a képzőművészetnek ebben, és hogyan tudják magukat most újradefiniálni? A kerekasztal-beszélgetést 2011. június 15-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

A részletekről és a Mindentudás Egyetemének programjáról ide kattintva olvashat.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.