Élet-Stílus

Ha nem jön a baba

A meddőség nemcsak Magyarországon okoz sok gondot, hanem az egész világon.

Azon szomorú tény mögött, hogy Magyarország a világ egyik legalacsonyabb termékenységű országa, számos tényező húzódik meg. Ezek közül most a meddőséget vesszük górcső alá, mely nemcsak nálunk egyre fenyegetőbb, de a WHO becslése szerint a fogamzóképes lakosság 10-15%-át érinti világszerte.

A meddőség mibenléte.
A fogalom körülhatárolása nem könnyű feladat, ahány aspektus, annyi definíció. Hazánkban az orvostudomány általában akkor beszél meddőségről, ha legalább egy éve tartó, fogamzásgátlás mentes nemi élet ellenére nem sikerül teherbe esnie a gyermeket váró nőnek. A háttérben általában kimutatható valamilyen kézzel fogható organikus elváltozás vagy funkcionális probléma (például hormonális rendellenességek), az esetek 5-15%-ában azonban nem találnak egyértelmű okot.

A nők “betegsége”?
A meddőség esetében leginkább egy tünetről van szó, amely mögött néha csak sejthetjük a valódi okokat. Sajnos a meddőség ma sem mentes a pejoratív jelentéstartománytól. Igaz, ma már nem vesszőzik meg nyilvánosan a meddő nőket, de vannak, akik ma is isteni büntetésként élik meg, és ha az önmarcangolás nem volna elég, a többség által rájuk bélyegzett stigmát is érezhetik a bőrükön. Nem csoda, hogy a gyermekre hiába vágyó nők esetében igen gyakori a depresszió, a szorongás, sokan féltékenységet, sőt gyűlöletet éreznek a várandósak iránt, mely érzelemkitörés teljesen természetes és érthető. Ám a negatív érzelmek gyakran bűntudatot eredményeznek, mely végül csak egyre mélyebbre húzza az embert. A legtöbb, amit ilyenkor egy nő tehet saját lelki egészségének védelme érdekében, hogy mások véleménye helyett önmagára koncentrál, elfogadja azokat a hangulatingadozásokat, amelyek e különlegesen nehéz szituáció velejárói. Az önsajnálat és/vagy a bűntudat nem jó tanácsadó, ha közeli hozzátartozóinknak nem merjük felfedni legbensőbb vívódásainkat, a sorstársakkal való kommunikáció talán segíthet.


Miként élik meg a férfiak párjuk meddőségét?
A köztudattal ellentétben a férfiakat legalább akkora stressz és megpróbáltatás éri, mint párjukat. Esetükben a presztízsvesztés, a csökkentértékűség érzése az, ami leginkább jellemző. A „nem vagyok igazi férfi” és hasonló önbecsmérlő mondatok csak növelik az elkeseredettséget, és olykor meggondolatlan lépésekre indítják a személyt. Ne feledjük, hogy egy közös problémáról van szó, amit – lehetőség szerint – együtt kell megoldani, nem pedig külön-külön utakon, a munkába vagy egy idegen szempárba feledkezve.

 

A meddőség hatása egy pár életére
Szerencsére ma már egyre inkább az a tendencia, hogy a két fél együttes problémájaként kezelik a gyermektelenséget. A párok többsége krízisként, életük egyik legmegrázóbb eseményének tekinti. Mint a krízisekre általában, erre a helyzetre is érvényes az a végkifejlet, miszerint a nehézségek vagy szétszakítják a párt, vagy még inkább összekovácsolják őket. Vannak, akik felőrlődnek a több évnyi próbálkozás, anyagi és érzelmi megterhelés súlya alatt, s vannak, akik képesek alkalmazkodni az új kihívásokhoz (például elgondolkodnak az örökbefogadáson), s képesek egymás támaszaiként működni a továbbiakban is.

 

Csott Nikoletta
filoterapeuta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik