Élet-Stílus

Alföldi versenyben a POSZT-on

A sokat támadott Nemzeti Színház három darabbal, köztük egy Alföldi-rendezéssel szerepel a ma startoló POSZT versenyprogramjában. Az ország legrangosabb színházi rendezvénysorozata tíz napon keresztül várja az érdeklődőket.

A XI. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjának 15 darabjában összesen 203 színész játszik majd. A legkisebb fellépő társulat a Bárka Színház, amelynek 7 színésze Háy János Nehéz című darabját adja elő. A legnagyobb társulatot a Nemzeti Színház hozza Pécsre, 21 személy lép fel egy nyolctagú zenekar kíséretében az Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című darabban.

A versenydarabok

A velencei kalmár, Parasztopera, Nehéz, Három nővér, Szutyok, Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban, Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Mesés férfiak szárnyakkal, Leonce és Léna, Vadászjelenetek Alsó- Bajorországból, Chicago, A revizor, Prolik (Ingyenélők), Mikve, A mizantróp

A versenyelőadásokat Szilágyi Lenke fotóművész, Urbán Balázs színikritikus és Vekerdy Tamás pszichológus válogatta ki 160 darab közül. A rendezvényt Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter, Páva Zsolt, Pécs város polgármestere és Törőcsik Mari a Nemzet Színésze nyitják meg.

A közönséget a 15 versenyprodukció mellett 130 úgynevezett offprogram várja. Ezek között találunk emlékkiállításokat, könyv- és régiségvásárt, bábszínházat, szakmai beszélgetéseket és sok zenei programot is. Az offprogramokat 23 helyszínen, köztük több új helyszínen (új Bóbita Bábszínház, Kodály Központ, Nappali kávézó) tekinthetjük meg.

A rendezvénysorozat iránt töretlen az érdeklődés: a versenyprogram előadásai telt ház előtt zajlanak majd, a jegyek nagy része már az április 28-i pénztárnyitást követő napokban elfogyott. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a POSZT mintegy ötvenezer látogatót vonz, s nemcsak a rendezvényhelyszínek, hanem a város szállodái és éttermei is megtelnek vendégekkel.

Stenczer Béla, a színházi találkozó ügyvezető igazgatója (akit a jövő évtől Márta István vált ebben a tisztségben) a fesztivál előtt beszámolt róla, hogy az eseményt 170 millió forintból rendezik meg, részben Pécs, részben a Nemzeti Kulturális Alap, valamint szponzorok támogatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik