Élet-Stílus

Lopja az adatainkat az FBI

Az FBI számítógépes vírusok segítségével jutott hozzá számára értékes információkhoz – írja az SG.hu. A trójai programok alkalmazását azonban minden jogalap nélkül tette.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF)olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek bizonyítják, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) rendkívül gyakran alkalmazott hasonló eljárást.

A Computer and Internet Protocol Address Verifier (CIPAV) nevű szoftvert az FBI már 2007 óta alkalmazza. Használatáról 2007-ben és 2009-ben is szivárogtak ki adatok. A mostani iratokból az derül ki, hogy a programot az egész Egyesült Államokban használják. Az anyagok azt is bizonyítják, hogy a szoftvert egyaránt alkalmazzák belföldi vizsgálatoknál és külföldi kommunikációs csatornák felderítésénél.

Az EFF-nek fenntartásai vannak a szövetségi trójai program használatával szemben, különösen akkor, ha az alkalmazás hosszabb ideig a gyanúsított eszközén marad. Más a helyzet, ha a megoldást a távközlési lehallgatásokról szóló jogszabályokkal összhangban alkalmazzák, és a lehallgatás után törlik az adott készülékről.

A trójai vírus nem kelt feltűnést, a célja az, hogy minél tovább láthatatlan maradjon, és információkat szerezzen: ellopja belépőkódjainkat, jelszavainkat. Ma 50-100 millió közöttire becsülik a számukat – mondja az fn.hu-nak Csizmazia István vírusvédelmi tanácsadó, az Antivírus blog szerzője. A kórokozás előtti felismerés nehézkes, mert mindig jelennek meg olyan új kártevők, amelyeket a vírusirtók még nem ismernek.

Ezért is fontos, hogy legyen vírusirtó a gépünkön, és azt rendszeresen frissítsük is. De ugyanilyen fontos a szakértő szerint az is, hogy az általunk használt programokból a legfrissebb verziót használjuk, mert különben mindig van sebezhető pontja, ahol megfertőződhet. De legalább ennyire körültekintőnek kell lennünk a tekintetben is, hogy ne kattintsunk rá akármire. Ha mondjuk azt látjuk a Facebookon, hogy egy alkalmazás megmondja, kik nézték meg leggyakrabban az adatlapomat, vagy kik töröltek az ismerőseik közül, mindig jusson eszünkbe, hogy egy trójai álcázza magát.

A CIPAV többek között továbbítja az FBI-nak a gyanúsított IP-címét, MAC-címét, a nyitott portok listáját, az éppen futó programok nevét, a használt Windows-verzió típusát és adatait, valamint a regisztráció során megadott nevet. Ezenkívül a CIPAV érdeklődik a használt böngészőkörnyezet, a böngésző típusa és verziója iránt is – írja az SG.hu.

Az amerikai kormány a hírek szerint most egy olyan törvénytervezeten dolgozik, amely kiterjesztené az internetes telefonbeszélgetések, a titkosított e-mailek és a chatbeszélgetések lehallgatásának lehetőségeit is. A jogszabály arra kötelezné a fájlcserélési elven alapuló kommunikációs megoldások és a VoIP-rendszerek fejlesztőit, hogy biztosítsák annak a lehetőségét, hogy a beszélgetéseket titkosítatlan formában naplózni lehessen. Az EFF álláspontja szerint a törvény elfogadása egy újabb adatbiztonsági háborúhoz vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik