Élet-Stílus

Gesztivállal kezdődik a Sziget

Geszti Péter lesz az idei Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napjának fellépője - jelentette be Gerendai Károly a Sziget sajtótájékoztatóján. A főszervező nem tart az Econet pénzügyi gondjaitól, és a Stargarden kudarca után idén a Budai Gurmet-val próbálkozik.

Geszti is részt vett a csütörtöki sajtótájékoztatón egykori zenésztársaival, akikkel újra együtt fog zenélni a “mínusz egyedik napon”. Ott volt Berkes Gábor billentyűs és az énekes, Kiki az Első Emeletből, valamint a Jazz+Az pop-dzsessz csapat énekesnői: Behumi Dóra, Kozma Orsi és Váczi Eszter is. A Szigeten Geszti egykori csapatain kívül (Első emelet, Rapülők, Jazz+Az) a Dés Lászlóval közösen készített musicaljük dalai is elhangzanak majd. A “mínusz egyedik” napot ezért Gesztiválnak nevezték el a szervezők.

Fotó: Kummer János / fn.hu

Fotó: Kummer János / fn.hu

A közép-kelet-európai régió kulturális sokszínűségének bemutatása áll az idei Sziget fesztivál fókuszában. Mint azt Gerendai Károly, a Sziget ügyvezető igazgatója a fesztivál csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, az augusztus 10. és 15. között zajló rendezvény programja 90-95 százalékban összeállt.

Elmondta azt is, hogy egyelőre még mindig nincs aláírt szerződés a Fővárosi Önkormányzattal, holott már két hónapja megszületett a megállapodás. “A tervezet hamarosan ismét a közgyűlés elé kerül” – tette hozzá Gerendai Károly.

A Sziget fesztivál “mínusz egyedik” napja idén augusztus 8-án lesz. Tavaly a Kispál és a Borz adott búcsúkoncertet ekkor, 2009-ben a Tankcsapda ünnepelte a 20. születésnapját, 2008-ban pedig első alkalommal rendezték meg a magyar dal napját ekkor.

Nem félnek az Econet bedőléséttől

Egy rendezvények számára nem szükségszerűen meghatározó, hogy ki a tulajdonosa a szervező cégnek, így a tulajdonos személye illetve fizetőképessége a cégrészesedést eladójára lesz inkább befolyással – mondta az fn.hu-nak Gerendai Károly a Sziget Kft. ügyvezetője, amikor a pénzügyi nehézségekkel küzdő többségi tulajdonosukról az Econetről kérdeztük.

Fotó: Kummer János / fn.hu

Fotó: Kummer János / fn.hu

A tőzsdén is jegyzett vállalkozással a Sziget kft. olyan szerződést kötött a fokozatos megvásárlásukra, hogy amennyiben a következő részlettet nem tudják kifizetni, akkor elvesztik a többségi tulajdonrészt, és már nem ők lesznek a meghatározó tulajdonosok. Bár kétséges, Az Econet elő tudná teremteni a vételárat, Gerendai szerint mindez a cég működését és a rendezvényeket semmiképp nem befolyásolja. A Sziget szervezője nincs is elkeseredve, legfeljebb ők maradnak a végén a többségi tulajdonosok.

Stargarden helyett Budai Gurmet

A legtöbbször a Sziget fesztivál sajtótájékoztatóján nagy nemzetközi sztárt részvételét is be szokták jelenteni. Most a nulladik napi fellépőről nem lehetet még tudni, hogy ki lehet. Ezzel kapcsolatban a Gerendai elmondta: akiket ők szerettek volna az nem ért rá, aki pedig ráért, azt ők nem szeretnék. Végül most úgy tűnik, hogy ezen a napon nem egy nagy sztár lesz, hanem valamiféle tematikus nap lesz, mint tavaly, amikor reggae-ska napot tartottak. Most azonban más műfaj várható.

A tavalyi kudarc után, idén nem próbálkoznak meg ismét a rocknosztalgiára épülő Stargarden fesztivállal, helyette a gasztronómiai fesztiválok irányába indulnak, és a az öt éve működő Budai Gurmet-t vették át, ahol nagyszabású látványos fejlesztést hajtanak végre. A tavalyi 30 millió forint körüli költségvetését megnégyszerezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik