Élet-Stílus

Lekapcsol a világ

A várakozások szerint idén minden eddiginél többen vesznek részt a Föld Órája kezdeményezésben, aligha túlzás, hogy a fél világ sötétbe borul szombat este 20:30 és 21:30 között. A Föld 133 országa jelezte eddig részvételét, sötétbe borulnak a piramisok, az Eiffel-torony, a Lánchíd, a Colosseum. Megmutatjuk, hova érdemes menni lámpaoltást nézni, de azért vasárnap hajnalban ne felejtsük el visszaállítani az órákat sem.

Ausztráliából indult 2007-ben a Föld órája mozgalom, ami mára a világ legnagyobb klímavédelmi mozgalmává nőtte ki magát, és évről évre rekordokat döntöget. Tavaly 128 ország, és összesen 1,3 milliárd fő csatlakozott. Idén hivatalosan 133 országban alszanak majd ki a fények március utolsó szombatján, azaz 26-án, magyar idő szerint 20:30 és 21:30 között – közölte a hazai szervező WWF Magyarország.
Ne feledjük az órát sem

A környezettudatos gondolkodásra kéri a WWF hazánkat is. A magánemberek, csatlakozó vállalatok, intézmények és települések egyaránt megtehetik vállalásaikat, és be is mutathatják azt a Föld Órája honlapján. Az fn.hu-nak fotókat küldhet kivilágított, majd elsötétített környezetéről, otthonáról, a környékről, a közeli műemlékekről. Egy facebook-csoport pedig ugyanilyen témában várja a videókat is. Aki pedig témára vadászik, ide kattintva mindent megtalál.

A Föld Óráját a nyári időszámításra való átálláshoz igazították, azaz a villanykapcsolgatások közben ne feledjük: vasárnap hajnali kettő órakor az óramutatót három órára kell előre tekerni.

A Budai vár kivilágítva és a Föld Óráján. Forrás: Szigetváry Zsolt/MTI

A Budai vár kivilágítva és a Föld Óráján. Forrás: Szigetváry Zsolt/MTI

Sötétbe borul Budapest is

Hat kontinens, az összes G20 tagország és a világ 25 legnagyobb városa is csatlakozik a Föld Órájához. Olyan világszerte ismert ikonok borulnak majd sötétbe, mint a gízai piramisok, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Buckingham-palota és a Big Ben, a római Colosseum és az Empire State Building.

Magyarország negyedik éve ünnepli a 60 perc sötétséget, idén ismét kialszanak többek között a Lánchíd, a Parlament, a Duna Korzó, a New York Palota, az egri székesegyház, az egri Minaret, a Nemzeti Színház, a kecskeméti Cifra Palota, a siófoki Víztorony és a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház fényei is. 2011-ben a fővárosi repülőtér teljesen lezárja az egyik kifutópályáját a Föld Órája időtartama alatt. Ekkor kialszanak a pályafények, a bevezető fénysor, és a földetérési-zóna speciális lámpái is.

Ne csak egy óra legyen

Az akciót világszinten is megszervező nemzetközi WWF azt szeretné, hogy az egy órás sötétség után se térjünk vissza pazarló életmódunkhoz. A mindennapokban igyekezzünk „Föld Órája szellemében” fenntartható módon, környezetünket óvva cselekedni, hogy a bolygó a jövő generációi számára egy élhető hely legyen.

Ennek fényében számos nagyváros tartós környezetkímélő megoldások bevezetését is tervezi. Az ausztráliai Sydney utcáin és parkjaiban LED-es közvilágításra váltanak.
A kínai Shenyangban 38 ezer hektár földet fognak újraerdősíteni, Svédország városai pedig egymással versenyeztek a Föld Órája főváros 2011 címért. A kitüntetést végül Malmö városa kapta a néhány évtizeden belüli zéró szén-dioxid kibocsátás elérésére benyújtott tervéért. Ez még azonban csak a kezdet, a városvezetés célja, hogy Malmőt 2030-ig kizárólag megújuló energia lássa el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik