Élet-Stílus

Végveszélyben levő óriásvidra-bébik születtek

A vidrák legnagyobbika másfél méteresre is megnőhet. Képes akár egy kajmánt is elkapni, ha nagyon éhes.

Két kis pöttöm vidrabébivel lett gazdagabb a Zoo Miami, egy nőstény és egy hím óriásvidra született náluk. Nagyon büszke rájuk az állatkert, mert ez a második alkalom, hogy sikeresen szaporodott Észak-Amerikában ez a ritka és végveszélyben levő faj. Miután hetekig tisztes távolságból figyelték a kis családot, eljött az ideje egy alapos, de gyors orvosi vizsgálatnak, hogy megállapítsák, minden rendben a két kis kerekfejűvel. A kicsik szeme még csukva, de úgy tűnik, erősek és egészségesek.

Az óriásvidrák Dél-Amerika trópusi vidékein élnek; Brazília, Guyana, Suriname tavaiban, folyóiban, mocsaraiban. Akár másfél méteresre is megnőhetnek, így tényleg kiérdemelték az óriás elnevezést a többi vidrafajhoz képest. A vadonban főleg halat és rákot esznek, de néha lecsúszik egy-egy kajmán, kígyó és béka is. Igazi társas lények, akár 20 egyedet számláló nagycsaládokban élnek. Az újszülöttek nevelésében a süldő vidrák is segédkeznek, és csak pár év múlva kezdenek önálló életet. Ez a vidrafaj átlagosan 12 évig él, de fogságban megérheti akár a 21 évet is.

A kisfilmben eredeti élőhelyükön figyelhetjük meg az óriásvidrákat, csoportos napfürdőzés közben. Néhány teknős szórakoztatja őket, de aztán támadnak a pillangók!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik