Élet-Stílus

A magyar kiállítást élteti a nemzetközi sajtó

A Le Figaro, a Le Monde és Wall Street Journal is pozitív kritikában dicséri a Szépművészeti Múzeum kiállítását, amellyel a közönség a francia főváros egyik leglátogatottabb kiállítóhelyén, a Pinacothèque de Paris-ban találkozhat.

Eric Bietry-Rivierre a Le Figaro internetes kiadásában csodálatának adott hangot a magyar anyag finom válogatása, és a kevéssé ismert “gyöngyszemek” felfedezése okán: Raffaello két képe, az Esterházy Madonna és az Ifjú képmása mellett elbűvölőnek tartja id. Jan Breughel kicsi Hegyes tájképének mesteri színezését, az id. Lucas Cranach műhelyében készült Krisztus levétele a keresztről kompozíciót és a francia klasszikus tájfestészet legnagyobb alakjának, Claude Lorrain-nek római tájképét. A Pinacothèque most látható kiállításainak bemutatása mellett külön kritikát írt az Esterházy-anyagról, amelyben a legnagyobb elismeréssel szól a budapesti válogatás minőségéről.

A Le Monde-ban Harry Bellet mutatta be a Pinacothèque de Paris kiállításait, kiemelve az Esterházy-gyűjtemény jelentőségét és a szintén ott látható Ermitázsból érkezett Romanov kiállítással megegyező színvonalát, emellett dicséri a válogatás és a rendezés harmonikus mivoltát. A The Wall Street Journal viszont szebbnek és hatásosabbnak tartja a magyar válogatást az orosznál.

A magyar kiállítást élteti a nemzetközi sajtó 1

A május végéig látható kiállítás hazánk egyik fontos nemzetközi bemutatkozása Magyarország európai uniós elnöksége alatt. A 2003-ban alapított Pinacothèque de Paris napjainkban a francia főváros egyik leglátogatottabb kiállítóhelye, tárlatait százezrek keresik fel. A Pinacothèque népszerűségét jól mutatja, hogy a 2009-ben bemutatott A holland festészet aranykora című kiállításnak kétszer annyi, 750 ezer látogatója volt, mint a Louvre-ban párhuzamosan zajló velencei reneszánsz (Tiziano, Veronese, Tintoretto – riválisok Velencében) tárlatának. A kiállítóhely 2007-ben költözött a Madeleine templom terén álló háromemeletes épületbe. A forgalmas belvárosban álló ház belsejét a megnövekedett látogatószám miatt a közelmúltban többszintes, szinteltolások segítségével megnagyobbított, kellemes hangulatú terekké alakították át, amely így a legkülönfélébb tárgyú tárlatok befogadására alkalmas.

A január végén nyílt új épületrész avató-kiállítása a Szépművészeti Múzeum párizsi bemutatkozó tárlata, amely az Esterházy-gyűjtemény legrangosabb részét, többek között Raffaello, Tintoretto, Veronese, Bellotto, Claude Lorrain, Frans Hals, Salamon van Ruysdael és Murillo remekműveit mutatja be. A múzeum születése, a gyűjtő Esterházy hercegek című tárlat ötven festménye méltóképpen reprezentálja az egykori hercegi kollekció minden iskoláját. A Pinacothèque-beli kiállítást különösképpen izgalmassá teszi, hogy az Esterházy gyűjtemény mellett a Romanov cári család gazdag kollekcióját bemutató tárlat is látható, így a közönség egyidejűleg kaphat képet Európa egykor egyik legjelentősebb uralkodói illetve főúri gyűjteményéről.

A Szépművészeti Múzeumnak a párizsi kiállítás rövid időn belül a negyedik jelentős nemzetközi szereplése és ezeken a tárlatokon közel egy millióan találkozhattak a múzeum remekműveivel. Az utóbbi másfél évben a bécsi Kunsthistorisches Museummal közösen Tokióban és Kyotóban (a szigetország fővárosában rendezett kiállítás 2009-ben a világ 10. leglátogatottabb tárlataként zárt), a múlt év nyarán a moszkvai Puskin Múzeumban, ősszel pedig a londoni Royal Academy-n láthatta a nagyközönség a Szépművészeti remekműveit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik