Élet-Stílus

Szőcs az oroszok felé nyitott

"Oroszország és Magyarország között a közeli jövőben kulturális együttműködési megállapodás jön létre" - mondta Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kulturális államtitkára moszkvai tárgyalásai után.

Az államtitkár elmesélte, hogy Alekszandr Avgyejev orosz kulturális miniszterrel egy munkaebéd során találkozott, amelyen áttekintették a kétoldalú kulturális kapcsolatok helyzetét, és azok elmélyítésének lehetőségeit.

Szőcs elmondta, hogy emléktáblát helyeznek el Szentpéterváron a Nyevszkij proszpekten annak a háznak a falán, ahol Liszt Ferenc valaha megszállt. “Körvonalazódik egy orosz-lengyel-magyar Liszt-hangversenysorozat” – tette hozzá az államtitkár.

Arról is beszámolt, hogy beindítani készülnek egy magyar-orosz értelmiségi fórumot és beszéltek arról is, hogy a két ország közötti színházi és filmes együttműködésnek milyen terepe lehet.

“Szinte teljesen megszűnt a filmes együttműködés. Ezen a területen viszonylag gyorsan jelentős előrelépést lehet elérni” – mondta Szőcs Géza, és elárulta azt is: a tervezett átfogó együttműködési megállapodás majd kiterjed a film, a színház, az irodalom és a képzőművészet területére, így a magyar közönség több orosz szellemi termékhez, a magyar művészek pedig “széles, értő közönséghez jutnak”.

Az államtitkár a Moszkvai Magyar Intézetben a magyar irodalmat oroszul tolmácsoló műfordítókkal is találkozott, illetve Jurij Ljubimovval, a világhírű Taganka színház vezetőjével is. Vele a magyar-orosz színházi együttműködés bővítéséről és Taganka esetleges magyarországi vendégszerepléséről tárgyaltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik