Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Őspunkok vagy Egy pikoló világos

A hétvégén éledeznek téli álmukból a kulturális szórakozóhelyek, így akár egy fesztivál erejéig vagy 20 évet visszautazhatunk a hazai punkvilág virágkorába, vagy akár ifjú hazai indie-zenekarok koncertjeire is búsongva vigadhatunk, de indul a Lisztév, és a magyar kultúra napja is most lesz. Hétvégi programajánló.

Péntek, január 21.

A „Punks not dead” jelszó jegyében igazi Fekete Lyukat idéző fesztivállal igyekszik megtörni a jeget a Dürer Kert, ahol a Jégtörő fesztiválon olyan durván zúzó csapatok lépnek fel, mint az Auróra, a Kretens vagy a Hisztéria. A mai punkok azonban kicsit elkényelmesedhetnek, mert ha valaki fotellal érkezik, akkor ingyen jöhet be a rendezvényre. A Dürer felhívása szerint az ülőalkalmatosság lehet retró, koloniál, elegáns, vagy kicsit kopottas, színes, vagy éppen bőr, a lényeg, hogy meglegyenek a lábai és olyan legyen, amelyen te is szívesen ülnél.

Szombathelyen is érdemes lesz koncertre menni pénteken, ahol az Agóra Kulturális és Turisztikai Központban az igencsak fiatal tagokból álló indie-csapat, a Lovasi András által patronált Esti Kornél lép fel. A színpad persze biztosan kisebb lesz, mint a Sziget Fesztiválé, ahol az utolsó Kispál-bulin nyomhatták előzenekarként. Mellettük fellép még az Ez Basic, aki ugyanebben a műfajban utazik, és ugyancsak egy nagy név előzenekaraként álltak eddig a pályájuk csúcsán, amikor a Placebo budapesti koncertjük előtt melegíthették be a közönséget.

A Gödör Klubban még mindig fut a Világveleje Fesztivál, amit már tizenkét éve rendez meg a az Erzsébet téri intézmény minden januárban. A rendezvénysorozat eredetileg a 2000-es évhez kötődő világvége-hangulatra emlékeztet, és a “de jó, hogy mégis tovább élünk!”-érzést igyekszik közvetíteni az év egyik legsötétebb hónapjában. Bár a legnagyobb durranás a Trabant együttessel és jó pár kultuszfilmmel underground díva címet kivívó Méhes Marietta csütörtöki fellépése, de azért most pénteken is lesz hallgatnivaló. Leginkább izgalmasnak az Erik Sumo Band tűnik, de lesz Intim Torna Illegál és Punnany Massif is.

—- Szombat, január 22.—-

A Művészetek Palotájában indul a Liszt-év, amelyen a zeneszerző születésének kétszázadik évfordulóját ünnepli a zenei világ. A magyarországi emlékév nyitóhangversenyén az életmű egyik legavatottabb tolmácsolója és ismerője, a zongoraversenyeket hangszer mellől dirigáló Kocsis Zoltán olyan alkotásokat is vezényel a Nemzeti Filharmonikusok élén, amelyek a zeneszerző Magyarországhoz fűződő szoros kapcsolatát dokumentálják. A koncertet fél hétkor Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhet meg a közönség.

A magyar kultúra napját 22 éve január 22-én ünnepeljük meg, annak emlékére, hogy – az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Ezen fennkölt ünnepi alkalomból az Uránia Nemzeti Filmszínházban ingyenes éjszakai vetítéseket rendez a 2010-ben bemutatott magyar filmekből válogatva. Persze jegyfoglalásra szükség lesz, de megnézhetjük így többek közt a Köntörfalakat, a Bibliotheque Pascalt, vagy az Üvegtigris 3-at.

Szombaton Szent Vince, a vértanú a szőlészek, borászok védőszentje napjára érdemes lehet kilátogatni az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A Szent Vince Borrend közreműködésével megtartott rendezvényen forralt borral, teával, élő népzenével kísért borbemutatóval várják ugyanis a vendégeket. A néphagyomány szerint ezen a napon tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. A legismertebb ezek közül az időjárás alapján történő következtetés. „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince” – tartja a mondás, vagyis, ha enyhe az idő és olvad a hó (már ha van) ezen a napon, akkor jó termésre számítanak. Az Emlékparkban a „vincevessző” levágásával történik a jövendölés. Ennek során lemetszenek egy vesszőt a szőlőtőről. Ha a rügyek épek, az azt jelenti, hogy a tél nagyobb részét már átvészelte a szőlő, nem fagyott el, így van remény a vidám szüretre. A vesszőt később vízbe teszik, a rügyek kifakadnak, így a hajtások mennyiségéből további következtetéseket lehet levonni a szőlőtőkék állapotára vonatkozóan.

—-Vasárnap, január 23.—-

Már az A38 is felkelt téli álmából és vasárnap Tokió egyik legőrültebb metál-indie zenekarát hozza a hajógyomorba. A szervezők ismertetője szerint a japán OZ a metál zúzós hangzását a virtuális képzeletvilág elképesztő látványaival elegyíti a szépség és az elferdültség között egyensúlyozva. Bár eredeti hangzásuk a mainál még keményebb volt, a zenekar tudatosan irányította energiát abban az irányban, hogy minél közösségibbé tegye koncertjeit. Így ma Tama és Aki szerzeményei frissebbek és optimistábbak, amelyekre lendületesen épül rá a frontember, Natsuki elképesztően pokoli vokálja. Kirobbanó energiáik nem csak a zenében, de a teljes vizualitásukban is egyaránt megjelenik.

A Művészetek Palotája három éve rendezi meg a népzene seregszemléjét. A mostani koncerten egyszerre lép fel a lassan klasszikussá váló Muzsikás és a fiaik generációjának új zenekara, a Buda Folk Band. De itt lesz a harminc éves Makám & Kolinda, a Gerebenben elhíresült Rácz Antal, a Délvidék Paganinije, Lajkó Félix, akik ugyan egyedül is megtöltené a koncerttermet, de mellette megkapjuk Bognár Szilviát is, aki legutóbb Rost Andreával közös koncertjén kápráztatta el közönségét. Végül, de nem utolsó sorban a népzene ünnepén az Etnorom is megérkezik, akik a honi cigány népzene autentikus forrásai lesznek a Müpában.

A Millenáris hagyományos évindító gyermekprogramja hatalmas mulatságnak ígérkezik a család részére, és kis ízelítőt kaphatnak a szervezők 2011-re tervezett programjaiból. A kézműves-foglalkozás kiegészül mesterségbemutatóval, ökotársasjátékkal, interaktív drámafoglalkozásokkal és előadásokkal. Majd zárásként a Ghymes együttes gyerekkoncertjét élvezhetik a kisebb és nagyobb rajongók. Gyermekműsorukban népzenét adnak elő, népi hangszereket mutatnak be, megismertetik a magyar népzene alapjait, és közösen énekelnek a gyerekekkel. Így kiváló első találkozás is lehet ez a magyar népzenével a legkisebbeknek is.

—-Moziműsor—-

Nem Russel Crowe-é ez a hét

A héten egy, az intellektusra és az érzelmekre ható remake-krimit láthatunk egy Oscar-díjas rendezőtől (A következő három nap), illetve egy megrázó – Cannes-i díjas – csádi családi drámát (Egy néma kiáltás). Ha választani kell, az utóbbira vegyünk jegyet, még ha az előbbiben Russel Crowe brillírozik.

Bővebben >>

—-Tévéműsor—-

Péntek, január 21.
22:10
m2

Ne menj el!

Menjek vagy maradjak – Őspunkok vagy Egy pikoló világos 1

Az olasz-spanyol-angol filmdrámában Dr. Timoteo Rossi lánya, Angela súlyos motorbalesetet szenvedett, életveszélyes állapotban fekszik a kórházban. A tragédia arra készteti a férfit, hogy szembenézzen a múltjával. Visszaemlékezzen arra a tizenöt évvel ezelőtti napra, amikor megismerkedett a fiatal Italiával. Bár a férfi nős, szerető felesége van, szenvedélyes kapcsolat alakul ki közöttük, amely idővel veszélybe sodorja a férfi házasságát. Timoteo felesége látszólag mit sem sejt férje kettős életéről. Amikor azonban Italia terhes lesz, Timoteo élete legnehezebb döntése elé kerül.

Szombat, január 22.
21:40
Duna Televízió

Születésnap

Menjek vagy maradjak – Őspunkok vagy Egy pikoló világos 1

2010. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján lett volna 67 éves Cseh Tamás. A Bárka Színházban ennek apropóján barátok, zenésztársak, és tisztelők gyűltek össze, hogy emlékezzenek. Az első részben Bereményi Géza mesélt megismerkedésük és a dalok keletkezésének körülményeiről. Bérczes László a csodaszerű véletlenekről beszélt, amik “átszőtték” Cseh Tamás életét. Majd jöttek az előadók: Víg Mihály, a Soharóza kórus, a Dresch Mihály Trió és Kátai Zoltán.

Vasárnap, január 23.
21:25
m2

Egy pikoló világos

Menjek vagy maradjak – Őspunkok vagy Egy pikoló világos 1

Máriássy Félix filmje az ötvenes évek igazi moralizáló romantikus vígjátéka: Kincse Marcinak régen tetszik a vele egy házban lakó Cséri Julika, de mielőtt szerelmük kibontakozhatna, a fiút behívják katonának. Juli gyárba kerül dolgozni, ahol rossz társaságba keveredik, gyakran mulat hajnalig, fogynak a “pikoló világosok”. Marci egy év után hazalátogat és mélységesen csalódik a lányban, szakít vele. Pedig Juli is szereti a fiút és tőle remélné azt a biztonságot, amely visszavezethetné régi énjéhez…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik