Élet-Stílus

Időtlen viselet a Tudor-stílusú egyenruha

Nagy-Britannia egyik legrégebbi iskolájának 500 éves egyenruhájához ragaszkodnak a diákok, bármennyire maradi stílusú is.

A Christ’s Hospital Scool diákjai mindenáron ragaszkodnak a divatjamúlt viselethez. Azt mondják, ebben érzik, hogy valami különlegesnek és tradicionálisnak a részesei. Az iskola vezetőségének próbálkozása ellenére a tanulók nem engedik, hogy a mai divatnak megfelelőbb öltözékre cseréljék a Housey-nak is becézett iskolai egyenruhát.
1552 óta minden egyes tanítási napon hosszú, kék kabátot, térdnadrágot, sárga zoknit, valamint fehér sálat viselnek a nyugat-sussexi iskola diákjai, és ezen – úgy tűnik – egyelőre nem is akarnak változtatni. A környéken „kékkabátos” iskolának csúfolt Christ’s Hospital School igazgatója nemrég úgy döntött, itt az ideje, hogy megkérdezzék a diákokat arról: szeretnék-e modern, a mai divatnak megfelelő egyenruhára cserélni a Housey-t.

Az iskola nyolcszáz tanulója szavazott, a végeredmény pedig meghökkentette a tanárokat: kilencvenöt százalékuk megtartaná a Tudor-stílusú öltözéket. „Egyértelművé vált számunkra, hogy a diákok büszkék arra, hogy ebben az iskolában tanulhatnak, és hogy ezt az egyenruhát viselhetik. Ezek a ruhadarabok fontos részét képezik az iskola tradícióinak” – mondta a Daily Mailnek John Franklin igazgató. A furcsa egyenruháról még a brit színész, Jason Flemyng is elismerően nyilatkozott. „Amikor én jártam a Christ’s Hospitalbe, szerettem viselni az egyenruhát. Mindig úgy éreztem magam, mintha valami fontos dolognak a részese lennék” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik