Élet-Stílus

Kik a legdrágább haknielőadók?

A karácsonyi partikhoz és vásári koncertekre készülve megszereztük pár koncertszervező árlistáját, hogy megnézzük, ki manapság a legmenőbb az országban, és kik vannak a fizetési lista alján.

Rendezvényt szervezni már szinte bárki tud. Legalább is ezt sugallja a neten egy szervezőcég jól megszerkesztett tanácsadóoldala. Itt a rendezvény dátumától, helyszínétől kezdve a VIP-vendégek kezeléséig és a biztonsági őrökig mindent megtudhat, ami érdekli. Egy karácsonyi céges partihoz azonban a legfontosabb az lehet, amit a szervező cégek árulnak: a programok és a fellépők.

Az fn.hu-hoz került árajánlatokból kiderült, hogy az előadókat alapvetően háromféle kategóriában lehet megrendelni: playback, félplayback és élő verzióban, ebből az első kettő között erősen elmossák a határokat. A playback gyakorlatilag tátikashow, ahol a betett cédére kell hitelesen ugrabugrálni, és úgy tenni mintha… A félplayback viszont már egészen hasonlít az igazi koncertélményhez, és leginkább a karaokéból mindenkinek ismerős lehet a helyzet, azzal a különbséggel, hogy itt nem az amatőrök dalolnak rá a jól ismert zenére, hanem maguk az eredeti énekesek. Az élő zene pedig egyértelműen koncertet jelent valódi zenészekkel.

A hozzánk került árajánlatokból kiderült, hogy playback-félplayback vonalon Fenyő Miklós a király a 60 perces műsorával 485 ezer forinttért, igaz ebben 6 táncos gázsija is benne van. De a Padödö sem kispályás. Ők ugyanis 380 ezer forintért nyomják a karaokeshow-t. Ugyanezt élőben 620 ezerért lehet megrendelni.


A fajsúlyos előadók után a legdrágábbak a nosztalgia osztály sztárjai: Balázs Fecó 330 ezerrel és ugyanennyivel Bródy János, Charlie és Demjén Ferenc is. Szinte ugyanezen az árszinten rendelhetjük be Marót Viki 45 perces produkcióját 320 ezerért, vagy az Irigy hónaljmirigyét 310 ezerért. Ez utóbbi formáció egyébként nem tűnik olyan magasnak, de mivel ők nyolcan vannak, a bevált gyakorlat szerint egyszerre két helyen is fel tudtak lépni, felezve a csapatot, és megduplázva a gázsit, ahogy ezt az egyik tag, Sipos Péter a Playboynak is elmesélte.

Részlet a programszervezői tanácsokból:
ej

A fellépőknek továbbá biztosítani kell:
– Zárható öltözőt (szükség esetén fűthető), vagy annak megfelelő helyiséget, a lehető legközelebb a színpadhoz.
– A Művész(ek)nek fejenként 1-l l üdítőt, 2 db szendvicset, és egy tiszta törölközőt, mely nem kötelező jellegű, de a jó fellépő hangulat alapja.
– Rendezői őrzést, biztonsági védelmet a Művész(ek) és értéktárgyaik őrzésére. Két fő a színpadra történő eljutásig és újabb két rendezőt a műsor alatt.

A fizetési lista alján 100 ezer forinttal Mujahid Zolit és Gál Csaba Boogie-t láthatjuk 90 ezerrel, de hasonló árkategóriában lehet megkapni a többi Megasztáron vagy éppen a Csillag születiken indult versenyzőt.

Az élő koncert élményéért már jobban a zsebünkbe kell nyúlni. Itt az egyik koncertszervező árlistájának csúcsán a Nox együttes áll a 2,7 milliós gázsijukkal. Ezt azonban már múlt időbe kell tennünk, annak ellenére, hogy a zenekart hivatalosan csak szüneteltetik, de a legutóbbi információk szerint már inkább feloszlottnak lehet tekinteni. Az énekesnő Péter Szabó Szilvia ugyanis bejelentette, hogy Ausztráliában marad, ahová tanulni ment, a másik alapító tag, Nagy Tamás pedig már hónapokkal ezelőtt kilépett a bandából.

Ilyen magas összeg ezután már nincs is a listán. A következő lépcső 1,75 millióval az Irigy hónaljmirigy élő show-ja, míg Demjén Ferencért 1,45 milliót kérnek. A Korál és Rúzsa Magdi koncertje egyaránt 1 millióba kerül, bár Rúzsa Magdi 60 perces műsorára kaptunk 700 ezer forintos ajánlatot is.

Bár a legnagyobb presztízsű előadókról nem találtunk ajánlatot, a műsorszervezők kínálatát végignézve meglepő volt, hogy az egyik honlapon Presser Gábor 40-45 perces „1 zongorás előadóestjét” is hirdetik, ahol lehetséges sztárvendég Rúzsa Magdi, a lehetséges létszám a színpadon pedig 16-40 fő.

Az igazi nagyágyukat azonban általában nem találjuk a koncertszervezők listáján, bár ők sem drágábbak nagyságrendekkel. Ha valaki igazi tömegrendezvényt akar szervezni, akkor van pár fellépő, akik szinte megkerülhetetlenek, és a legtöbbször megbízhatóan hozzák is a látogatókat. Fesztiválszervezői berkekből származó információink szerint a Tankcsapda a maga 2-3 millió forint körüli árával a legdrágább zenekarunk, ami nem egy fix összeg, mert látványosabb-hangosabb-nagyszabásúbb, de szerényebb produkcióik is vannak. Közel ekkora magasságokba emelkedik Ákos és együttesének tiszteletdíja is. A Kispál utáni űrt a Quimbyt töltheti be, aki az idei nyári szezonban nagyjából másfélmillióért hozta a stabil hallgatóságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik