Élet-Stílus

Chopin-maraton Bogányival

Bogányi Gergely transzcendens erőket kívánó feladatra vállalkozik. A zongoraművész a születésének kétszázadik évfordulóját ünneplő Chopin valamennyi szólózongorára írt alkotását eljátssza a Művészetek Palotájában két nap leforgása alatt.

Soha, senki nem vállalkozott még hasonlóra. Bogányi szombaton és vasárnap reggel 10 órától este 22 óráig eljátssza Chopin valamennyi szólózongora művét a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Chopin-maraton Bogányival 1

A hallgatók – akik kétórás ciklusokra válthatnak jegyet – egyfajta „szuperintenzív tanfolyamon” megismerhetik a zongora poétájának is nevezett, de sokszor bizony ördögi nehézségű, avantgárd hangzású zenéket is papírra vető Chopin életművét. Ám aki nem üli végig a két napot, az is színes képet kaphat Chopin művészetéről, hiszen az egyes műsorokat úgy állította össze Bogányi Gergely, hogy azok önmagukban is színes képet adnak Chopin világáról, azokról a műfajokról, amelyekben a zongorista-zeneszerző alkotott. Ez az egyszemélyes Chopin-maraton a Chopin-év csúcspontját jelenti, egyúttal a művész személyes hódolata a lengyel művészóriás előtt.

Chopin-maraton Bogányival 1

A fiatal Kossuth-díjas zongoraművész repertoárján régóta kiemelt szerepe van Chpoin-nek. 2002-ben itthon és Finnországban egy grandiózus hangversenysorozat keretében Liszt 12 transzcendens etűdjét és Chopin összes szólózongorára írt művét adta elő.

Diszkográfiája ezidáig hét lemezt foglal magába Mozart-versenyművekkel, Chopin és Liszt zongoraműveivel, Chopin és Rachmanyinov cselló-zongora szonátáival és Liszt teljes hegedű-zongora termésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik