Élet-Stílus

Szívinfarktust okozhat a hétvégi nagy buli

A mértéktelen hétvégi ivászat nagy veszélye egy korai infarktus - állítják francia kutatók.

A kutatók megítélése szerint tivornyának számít minden olyan iszogatás, amin valaki 50 grammnál, azaz 4-5 pohár bornál, vagy egy korsó sörnél több alkoholt fogyaszt. Míg ilyen alkalmak Franciaországban ritkábban, addig Írországban jóval gyakrabban fordulnak elő. A kutatók most összevetették a franciákra és az észak-írekre jellemző ivási szokásokat, és arra voltak kiváncsiak, hogyan hat az alkoholfogyasztás a szívbetegségekre.

A vizsgálatból kiderült, hogy noha a két országban az elfogyasztott alkohol mennyisége hasonló, az íreknél a fogyasztás jobbára szombatra korlátozódik. Emellett a statisztikai adatokból kiderült az is, hogy Észak-Írországban kétszer olyan sokszor jegyeztek fel szívelégtelenséget, mint Franciaországban. A kutatók rámutattak, hogy a jelenség nemcsak az elfogyasztott alkohol mennyiségétől, hanem milyenségétől is függ: a belfasti férfiak többsége sört vagy töményet, míg a franciák leggyakrabban bort ittak.

Azt pedig különböző tanulmányok újra és újra kimutatják, hogy a rendszeresen és mértékkel fogyasztott bor pozitív hatással van a szívre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik