Tudomány

Mégsem veszélyes a szívre a meccsnézés

Olasz kutatások szerint nem nő az infarktusok száma az izgalmas mérkőzések idején.

A legszenvedélyesebb focidrukkerek számára sem jelent fokozott szívinfarktus veszélyt a nemzeti válogatott meccseinek nézése. Az erre vonatkozó legnagyobb tudományos elemzés eredményeit az International Journal of Epidemiology legújabb száma közölte.

Két éve az orvosi szakirodalomban és a médiában nagy szenzáció volt az a tanulmány, mely a 2006-ban Németországban rendezett labdarúgó-világbajnokság szívgyógyászati következményeit elemezte. A szerzők kimutatták, hogy a német válogatott mérkőzései előtt, alatt és után csaknem háromszorosára nőtt a helyi szurkolók körében a szívinfarktus gyakorisága.

Két kisebb svájci megfigyelés is hasonló adatokról számolt be, ezért mind többen aggódtak, hogy a labdarúgás kiemelkedő eseményei kardiológiai vészhelyzetet okoznak. A szakértők arra is fölhívták a figyelmet, hogy a drukkerek táborában a szimpatikus idegrendszer izgalma ilyenkor számos, egyéb kockázati tényezővel is együtt jár.

Nemzetközi statisztikák szerint a szenvedélyes focirajongók között sokan a cigarettázás rabjai is, és az ilyen események táján még gyakrabban rágyújtanak, mint máskor. Az is tény, hogy a tévé előtt ülve ilyenkor több alkohol és kolbász fogy, ezek pedig mind növelik a koszorúér-betegség kockázatát.

A Torinói Egyetem kutatói Francesco Barone-Adesi vezetésével 25 159 olasz kórházakba szívinfarktus miatt fölvett beteg adatait dolgozták fel. Három fontos labdarúgó-esemény ideje alatt valamennyi olasz gyógyintézet forgalmát megvizsgálták. Azt is megnézték, volt-e valami különbség a szívroham gyakorisága szempontjából az egyes olasz területek között.

Északon Milánó, az ország közepén a főváros, Róma, délen pedig Palermo és környéke szerepelt az adatgyűjtésben. A három esemény pedig a 2002-ben rendezett világbajnokság, a labdarúgó Európa-bajnokság (2004), és a 2006-ban lezajlott világbajnokság volt. A torinói doktorok nem tapasztaltak értékelhető növekedést a szívroham előfordulási gyakoriságában a három, nagy futballesemény alatt.

Olaszhonban is a foci a legnépszerűbb sport. A statisztikák szerint amikor 2006-ban a labdarúgó- világbajnokság során az olaszok legyőzték a francia válogatottat, Itáliában a teljes lakosság 40 százaléka figyelte a mérkőzést, ami 24 milliónál több nézőt jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik