Élet-Stílus

BL: a Real és a Bayern már tartalékol

A keddi csúcskínálat: Ajax-Real és Roma-Bayern, ám mindkét találkozón csak a házigazdák számára nagy a tét, a madridiak és a bajorok ugyanis már korábban továbbjutottak. Érdekesnek ígérkezik, hogy mire lesz képes a Real- és Bayern-fakó Amszterdamban, illetve Rómában.

Két fordulóval a csoportkör vége előtt még összesen öt továbbjutó hely kiadó a labdarúgó Bajnokok Ligája E, F, G és H csoportjában, de előfordulhat, hogy kedden valamennyi gazdára is talál.

Az E csoportban a Bayern München eddigi százszázalékos teljesítményével már biztosította helyét a nyolcaddöntőben, s most a Roma is csatlakozhat hozzá. A szezont nagyon gyengén kezdő, ám az utóbbi időszakban jól teljesítő – a bajnokságban hét veretlen meccset felmutató – olasz együttesnek ehhez az kell, hogy hazai pályán legyőzze a németeket, a Basel-Cluj mérkőzésen pedig döntetlen szülessen. Minden más esetben a hatodik kör dönt majd.

“Nem gondolom, hogy krízisben voltunk, csak nehézségeink akadtak, de szívós munkával túlléptünk rajtuk” – nyilatkozta a korábbi időszakról a Roma edzője, Claudio Ranieri.

A legutóbb az Udinesét legyűrő rómaiaknak nem lesz könnyű dolga – pláne, ha azt az öngyilkos taktikát (visszahúzódva engedték passzolgatni a Bayernt) választják, amellyel Münchenben nemcsak a bajorokat, hanem az európai elemzőket is meglepték. Az olasz reményeket élteti, hogy a németek fél kerete sérült, s emellett Louis van Gaal azt tervezi, hogy további pihenőnapokat oszt ki.

„Csak kedden döntöm el, mi is a legjobb nekünk” – utalt a holland szakember arra, hogy az őszt végigrobotoló Lahm, esetleg Kroos vagy Pranjic is hiányozhat. Pályára léphet viszont a sérülése után két bajnokin is csereként bevetett Ribéry, a biztosan távol maradók tábora viszont jóval népesebb. Van Bommel, Robben, Olic, Badstuber és Klose sérülés, Schweinsteiger eltiltás miatt nem szerepelhet a római Olimpicóban.

Az F jelű négyesben Moszkvára érdemes figyelni, ahol a Szpartak az Olympique Marseille legyőzésével kvalifikálhatja magát a legjobb 16 közé. A két csapat első fordulós találkozóján az orosz együttes Franciaországban tudott nyerni 1-0-ra. A döntetlennel a Szpartak még nem jutna ugyan tovább, de nagyon kényelmes helyzetbe kerülne, mivel a zárómérkőzését a pont nélküli szlovák Zilinával vívja majd, míg a Marseille a már továbbjutott Chelsea otthonában lép utoljára pályára. A francia alakulatnak ugyanakkor egy moszkvai győzelem nagyon sokat érne.

Mourinho árgus tekintetétől követve Xabi Alonso és Ramos nyújt (MTI/EPA)

Mourinho árgus tekintetétől követve Xabi Alonso és Ramos nyújt (MTI/EPA)

A G csoportban nagy a tumultus a Real Madrid mögött. A második helyezett Milant mindössze két pont választja el az utolsó Auxerre-től, ennek ellenére az olaszok már kedden továbbjuthatnak. A piros-feketék a franciákat fogadják, míg a Real a holland Ajaxhoz látogat, s amennyiben az olasz gárda nyer, a mögötte egy ponttal lemaradó hollandok pedig kikapnak, a Milan bejut az egyenes kieséses szakaszba. Franciaországban a lombardoknak igyekezniük kell, Massimiliano Allegri ráadásul a korábbi sérültek – Pato, Inzaghi, Antonini, Oddo – mellett nem számíthat a combját fájlaló Pirlóra sem.

Az Ajax nagy rössel készül a spanyolok ellen; a hollandok háromhetes, frusztrációkkal teli viszont bajnoki győzelmek nélküli időszakot szeretnének lezárni. A vesszőfutás mélypontja alighanem Luis Suáreznek az Eindhoven elleni 0-0-val zárult bajnokin bemutatott harapása – szakmai szempontból azonban az ADO és az Alkmaar elleni vereségek kínálkoznak címoldalra. Az amszterdamiak két meccsről eltiltották az uruguay futballistát, ám voltak annyira előrelátóak, hogy a büntetést a BL-re nem terjesztették ki. Így a dél-amerikai lehet a társa El Hamdaouinak, a szakvezető, Martin Jol ugyanakkor többet vár a csatárduótól – egyben az amszterdami formahanyatlást a nyári távozók – Pantelics, Rommedahl – hiányára fogta.

Ha a forma nem is, a történelem a hollandok mellett szól. A két csapat hétszer találkozott Amszterdamban, ebből az Ajax négyet megnyert. Segítheti a házigazdákat, hogy a jövő hétfői Barcelona elleni rangadóra készülő Real – a hétvégén megsérülő Carvalho, Higuaín és Khedira mellett – több kulcsjátékosát is pihentetné, a segédedző Aitor Karanka meg is jegyezte, hogy „az Ajax ellen változások lesznek. Szerencsére a kispadon olyan ülnek, akik bármikor bevethetők.”

A kedden érdekeltek közül a H csoportban kérdéses még az első két hely sorsa. Minden egyértelművé válhat, ha az utóbbi időben meglepő összeomlásokat produkáló Arsenal az esélyeknek megfelelően győzni tud, vagy akár döntetlenre végez a portugál Braga otthonában. Ebben az esetben a másik meccsen az ukrán Sahtar Donyecknek döntetlen is elég a sereghajtó szerb Partizan Beograd stadionjában. A londoni diadalt megkérdőjelezi az „ágyúsok” Donyeckben elszenvedett veresége (hazai 5-1 után kaptak ki 2-1-re), illetve az is, hogy Aséne Wenger gyakorlatilag a B-csapatát küldheti pályára.

Arséne Wenger fél csapatára nem számíthat a Braga otthonában (MTI/EPA)

Arséne Wenger fél csapatára nem számíthat a Braga otthonában (MTI/EPA)

A Spurs elleni, 3-2-re elbukott londoni derbin szereplő Arsavin, Van Persie, Clichy trió nem játszhat. A hollandnak ugyan még van szemernyi esélye – kérdés, hogyan teljesít a teszteken -, viszont a francia hátsérülése egészen biztos nem jön rendbe, akárcsak az orosz húzódása. A védelemben a franciák ellen az angol válogatottban is kezdő Kieran Gibbs veheti át Clichy helyét, míg az ágyéksérülése után visszatérő dán Nicklas Bendtner is szóhoz juthat, hisz a csatárok is megfogyatkoztak.

Az első számú kapus, Manuel Almunia (könyök), a középhátvéd Thomas Vermaelen (Achilles-ín) és a középpályás Abou Diaby (boka) már hosszabb ideje hiányzik, míg a fiatal Aaron Ramsey lábtörése után lábadozik. A Braga a sikerével viszont teljesen nyílttá tenné a továbbjutás kérdését, mert akkor még semmi sem dőlne el a négyesben.

BL, csoportkör, 5. forduló
E csoport:
Roma (olasz)-Bayern (német), 20:45
Olimpiai stadion. Vezeti: Undiano Mallenco (spanyol)
Várható kezdőcsapatok
Roma: Julio Sergio – Cassetti, Méxes, Juan, Riise – Simplicio, Pizarro, Vucinic – Menez – Totti, Borriello
Bayern: Butt – Lahm, Van Buyten, Breno, Pranjic – Timoscsuk, Ottl – Hamit Altintop, T. Müller, Ribéry – Gomez
Basel (svájci)-CFR Cluj (román), 20:45
Az állás: 1. Bayern 12 pont (már továbbjutott), 2. Roma 6, 3. Basel 3 (7-8), 4. CFR 3 (5-10)

F csoport:
Szpartak Moszkva (orosz)-Olympique Marseille (francia), 18:30
Chelsea (angol)-MSK Zilina (szlovák), 20:45
Az állás: 1. Chelsea 12 (már továbbjutott), 2. Marseille 6 (8-3), 3. Szpartak 6 (5-6), 4. Zilina 0

G csoport:
Ajax (holland)-Real Madrid (spanyol), 20:45
ArenA. Vezeti: Thomson (skót)
Várható kezdőcsapatok
Ajax: Stekelenburg – Van der Wiel, Ooijer, Alderweireld, Anita – Jong, Enoh, De Zeeuw – Suleimani, El Hamdaoui, Emanuelson
Real: Casillas – Ramos, Albiol, Pepe, Marcelo – Xabi Alonso, M.Diarra – Di María, Özil, C.Ronaldo – Benzema

Auxerre (francia)-Milan (olasz), 20:45
Az állás: 1. Real 10 pont (már továbbjutott), 2. AC Milan 5, 3. Ajax 4, 4. Auxerre 3

H csoport:
Braga (portugál)-Arsenal (angol), 20:45
Partizan Beograd (szerb)-Sahtar Donyeck (ukrán), 20:45
Az állás: 1. Arsenal 9 pont (15-4), 2. Sahtar 9 (7-6), 3. Braga 6, 4. Partizan 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik