Élet-Stílus

Egy nap cigifüst nélkül

Füstmentes világnap: november harmadik csütörtökje évek óta a dohányzás elleni harcról szól.

Megdöbbentő, de az orvosok szerint a középkorú dohányosok akár 10 évvel tovább is élhetnének, ha felhagynak káros szenvedélyükkel. A Magyar Kardiológusok Társasága most a Füstmentes világnap alkalmából összefogott más orvostársaságokkal is: céljuk nem más, minthogy az egyszeri füstmentes napból egy egész életre szóló füstmentes időszak legyen.

A statisztikai adatok mindenesetre elkeserítőek: a világon most legalább 1,3 milliárd ember dohányzik és számuk egyre tovább nő. Még akkor is, ha kivétel nélkül tudják, a dohányzás rendkívül káros: szív-és érrendszeri betegségeket okoz, a tüdőrákos esetek 90-95%-áért és az összes rákos megbetegedés 30-35%-áért felel. Ijesztő tendencia, hogy már a gyerekek is, ráadásul egyre fiatalabb korban rákapnak a dohányzásra: a 12-14 éves lányok 7, míg fiúk 12%-a dohányzik.

A szakértők elismerik, a dohányzásról leszokni nagyon nehéz. Emiatt hagynak fel olyan kevesen a káros szenvedélyükkel. A magyar dohányosok közül 10-ből négy állítja, hogy ha találna egy hatékony leszokási módszert, örökre letenné a cigarettát.

AJÁNLOTT LINKEK:

Ma legyen erős! Ne gyújtson rá! (Szimpatika)
Megdöbbentő adatok a dohányzásról (hvg.hu)
Nikotinstop (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik