Élet-Stílus

Koszovónak nem lehet saját fociválogatottja

A Szerbiából kivált Koszovó egyelőre nem lehet önálló tagállama az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA), emígy saját válogatottja sem lehet.

„Az európai szövetségnek van egy alapokmánya, amelyet tiszteletben kell tartani. Eszerint ahhoz, hogy egy ország az UEFA tagja lehessen, az ENSZ tagállamának kell lennie. Ez volt a helyzet Montenegró esetében is” – idézte alig burkolt lelkesedéssel a belgrádi Blics keddi számában az európai futballszövetség francia elnökét, Michel Platinit.

A koszovói kormány egyik legfontosabb célja az államelismerések növelése, hogy Koszovó mihamarabb az ENSZ tagállama legyen. Ezzel párhuzamosan Pristina azt is szeretné elérni, hogy a legnépszerűbb sportágakban, elsősorban a labdarúgásban és a kosárlabdában a fiatal állam válogatottja részt vehessen a nemzetközi versenyeken.

A koszovói futballszövetség elnöke, a korábban játékosként is igen népszerű Fadil Vokrri – 12-szeres jugoszláv válogatott, a török Fenerbahce korábbi csillaga – többször tárgyalt erről a nemzetközi szövetség (FIFA) és az UEFA illetékeseivel. A hírek szerint kemény lobbitevékenység folyik a színfalak mögött, hogy Koszovó válogatottja legalább barátságos mérkőzéseket játszhasson. Szerbia azonban mereven elutasítja ezt, mert Koszovó függetlenségének látványos, kézzelfogható jele lenne a nemzeti focicsapat.

Tény ugyanakkor, hogy a koszovói születésű játékosok tavasz óta külön kód alatt szerepelnek az átigazolásokra vonatkozó FIFA-szabályozásban. Jelenleg több ország csapatában is játszanak koszovói származású játékosok, a legnevesebb közülük a svájci válogatott Valon Behrami, valamint Lorik Cana, az albán nemzeti tizenegy oszlopos tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik