Élet-Stílus

Így néz ki az új A38

Kedden átadják az A38 mellékhajóját, a közel négyszázmillió forintos „dereglyét”, amelyben főként kiállítások és előadások lesznek, de már alkalmas a kishajók és a vízibuszok fogadására is. Nézze meg képgalériánkat!

A gigantikus gyufás skatulyának is nevezett új vízi épület egyrészt modern, geometrikus, indusztriális formavilágot hoz a Duna partjára, másrészt az tervekben figyelembe vették a hagyományos dunai hajóépítészet tradícióit is. Az úszómű alakja az egyik legősibb folyami teherszállító típusra, az úgynevezett dereglyére utal. A közel háromszáz tonna acél, üveg és vasszerkezet kivitelezője a Ganz Danubius Huti Kft. hazai hajóépítő cég volt, és a cég nyergesújfalui telepén, majd az Újpesti-öbölben építették meg.

A csaknem ötven méter hosszú, tizenegy méter szélességű és négy méter belmagasságú, kb. 60 centiméteres merülésű építmény az eddig ismert A38 Hajóról lesz megközelíthető annak mostani bejáratán keresztül, valamint a víz felől vízibuszok és kishajók köthetnek ki itt. A két test közötti átjárást négy híd teszi lehetővé, amelyek közül a főbejáró-híd alkalmas a fogyatékkal élők biztonságos közlekedésére is.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

Az objektum belsejében egy vízre néző, közvetlen fényt onnan kapó tér kapja a fő hangsúlyt. Ezt a főtermet kiállítások megrendezésére, filmvetítésre, kisebb előadások megtartására tervezték, valamint lehetőség nyílik majd benne multimédia alkotások bemutatására is.

Az A38 Hajó hét és fél éve nyílt meg, és az elmúlt hét év alatt Budapest egyik legfontosabb kulturális központjává vált, és mostanra kinőtte a rendelkezésre álló teret. Mindenekelőtt a hajó megszokott profilját (koncertek, zenei fesztiválok, jazz-, világzenei és kortárs könnyűzenei események) szerették volna bővíteni. A korábban építészeti nívódíjjal kitüntetett, egykori ukrán kőszállító hajóból átalakított intézmény már szűkké vált.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

Az A38 Hajó mellé lehorgonyzott úszóműben, áthelyezhető falak is lesznek, így az igényeknek megfelelően gyorsan, egy óra alatt új tereket lehet kialakítani. E tér kiállítások, tudományos szimpóziumok, oktatási rendezvények, illetve előadó-művészeti események lebonyolítására alkalmas. Emellett az úszómű fontos funkciója a fővárosi tömegközlekedésben való részvétel, különös tekintettel a dunai hajózásra.

A beruházáshoz nyújtott segítséget az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Programjának támogatása, ami jelentős Európai Uniós forrásokkal járult hozzá ahhoz, hogy az A38 Hajó továbbra is kulcsfontosságú szereplője legyen a kulturális turizmusnak.

A támogatási összeg 300 millió forint vissza nem térítendő támogatás volt, amely közvetve az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjából származott. A bővítés a Kulturális és örökség-turizmus fejlesztése pályázaton nyert összegből valósult meg, 15 százalékos önrész mellett.

Az új kulturális központ november 16-án M. Miltényi Miklós retrospektív kiállításával nyílik majd. Annak idején ő volt az A38 imázsának, logójának tervezője, grafikái az állóhajó több pontján láthatók. Ezután a tárlat után az A38 Hajó európai városokat bemutató kulturális fesztiválsorozatának, a My Citynek következő, Bécset bemutató állomásán kortárs osztrák médiaművészek installációit mutatjuk be. Ezt követően pedig, a Laibach zenekar december 10.-ei fellépéséhez társul egy, a zenekarhoz ezer szállal kötődő szlovén művészcsoportot, a Neue Slowenische Kunstot, illetve magát a Laibachot bemutató videóinstalláció-kiállítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik