Élet-Stílus

Hobo: a zenekar búcsúzik, nem én

Február 12-én 33 év után elbúcsúzik a közönségtől a Hobo Blues Band. A nagyszabású koncerttel csak a zenekar búcsúzik, Hobo továbbra is aktív, tele van tervekkel. A napokban jelent meg például a Pilinszky-albuma, amiből színházi előadást is készítettek.

„33 évesen, épp 33 éve alakítottam meg a Hobo Blues Bandet, amely klasszikus felállásában már évek óta nem ad önálló koncertet, de igazából soha nem búcsúzott el a közönségtől. Régen szerettem volna szervezni egy méltó búcsút” – avatja be lapunkat egy kissé a számmisztikába Hobo. A Sportarénában a zenekar klasszikus felállása ad egy utolsó nagy bulit, fellép Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János és vendégként Deák Bill Gyula, valamint a mostani szerzőtárs, Madarász Gábor is.

A búcsú alkalmával kiadtak egy válogatás lemezt is Halj meg és nagy leszel címmel, amelyen a zenekar három évtizedes történetét próbálja bemutatni 16 dalban. A monstre koncerten is ez a cél, hasonlóan a szintén arénabéli 30 éves évfordulóhoz, ahol egyébként már egy jó félórás blokk erejéig összeállt a „nagy HBB”.

Hobo azonban kérdésünkre gyorsan hozzáteszi, a búcsúkoncert egy a magyar rock történetét meghatározó zenekar életművét méltón lezáró aktus lesz. Ilyen formában önálló koncertet a zenekar soha többé nem fog adni, de „ez nem ezt jelenti, hogy esetleg vendégművészként ne hívnám meg őket saját előadásaimra, vagy ha ők hívnak, én ne mennék el egy-egy fellépésre”. Mindenki továbbra is aktív marad. A HBB-ből rengeteg sikeres zenekar nőtt ki, például a Deák Bill Blues Band, vagy Tátrai Tibor és Póka Egon különböző együttesei.

Hobo: a zenekar búcsúzik, nem én 1

Hobo, mint mondta, soha nem tervez előre, de úgy alakult, hogy ma is tele van ötletekkel. A napokban jelent meg a Hangzó Helikon sorozatban a Pilinszky-albuma. A költő mindig nagyon fontos volt Hobónak, már az 1984-es Vadászaton is szerepel a legendás Négysoros.

„Pilinszky a hatvanas-hetvenes években kultikus költőnek számított az egyetemisták körében, én is nagy rajongója voltam, mára pedig már majdnem elfeledtük” – mondja Hobo. „1971-ben halt meg, azóta szinte soha nem beszélünk róla. Ezért is örülök, hogy megcsinálhattam, ezt a lemezt, és az arra épült színházi estet Vidnyánszky Attilával. Verebes Ernőt kértem fel zeneszerzőnek. Ennyire egyszerű és szikár megfogalmazásokat zenében nem nagyon csináltam. Szinte imádságok ezek a dalok.”

Hobo: a zenekar búcsúzik, nem én 2

Hobo azt is elárulta, hogy a 2009-es Circus Hungaricus című albuma utolsó, Kisember című száma végén, minden előadáson azt érezte, hogy valami hiányzik, valami vigasz, remény. Talán ezt találta meg (újra) Pilinszkyben, és ezt tudja átadni a közönségnek is. Mint mondja, Pilinszky is kételkedő, akárcsak ő. „Most sokkal inkább pozitív dolgokkal vagyok tele, mint akár három vagy tíz évvel ezelőtt. Na, nem a politikáról, közállapotokról beszélek. Továbbra is gyűjtöm a dolgokat, és segítséget keresek, és ehhez tökéletes Pilinszky. Nem a művészi pályámon való segítségről beszélek, hanem az egyszerű ember segítségkéréséről, amit Pilinszky nekem megadott.”

Hobo ezen kívül a közeljövőben készül egy Gulág-estre, már van egy teljesen kész monodrámája, Utcazenész címmel, ami a magyar rockzene ötven évéről szól. Viszockijról és a blues-zenéről készül darabot írni. Azt is tervezi, hogy csinál egy Hobo-dalszövegekből álló estet, ahol zene nélkül mondaná el a verseit. „ Szeretnék egy humoros, Kopaszkutya, csókolj meg típusú előadást létrehozni, hiszen annyi mindent elviselt tőlem a közönség, hogy szeretném őket egyszer igazán megnevettetni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik