Élet-Stílus

Elérte a kritikus szintet a légszennyezettség

Több városban már nemcsak az egészségügyi, hanem a tájékoztatási és riasztási szintet is meghaladja a szálló por koncentrációja.

Az adatok folyamatosan nyomonkövethetők a legszennyezes.hu oldalon és az értékekre érdemes odafigyelni, a szálló por ugyanis rövidtávon nehézlégzést, köhögést okoz, izgatja a nyálkahártyát és növeli az asztmatikus, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések számát.

Az adatok szerint a Sajó-völgyében a legkritikusabb a helyzet: itt már több napja határérték feletti értékeket mérnek. Nincs jobb helyzetben Miskolc sem: itt három napja mérnek a riasztási hátérték feletti számokat. A szálló por koncentrációja Budapesten is több napja az egészségügyi határérték felett alakul és ez igaz a belvárosra és a külső kerületekre is. Debrecenben a szint tájékoztatási szint feletti, Nyíregyházán pedig egészségügyi határérték felett van.

A szennyezőanyag magas koncentrációja több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt az elmúlt napok csapadékmentes, száraz időjárása hátráltatta a szennyezőanyagok hígulását. Másrészt a hideg éjszakák miatt a levegő talajközelben erősen lehűl, míg a magasabb légrétegekben melegebb marad a levegő, így nem tudnak felfelé hígulni a szennyezőanyagok.

Az elkövetkező napok időjárása sajnos továbbra sem kedvező, így lényeges javulásra nem lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik