Élet-Stílus

Labdarúgók sztárolják a chilei bányászokat

A héten kimentett 33 chilei bányászt „sztárolják" európai sztárklubok, valamint neves labdarúgók.

A mélység fogságából 69 nap után kimentett 33 chilei bányász hitéről és kitartásáról példát vehetnek a legnagyobb labdarúgósztárok is – tartják a spanyol Real Madridnál.

A Realnál megkülönböztetett figyelemmel követték a bányászok sorsának alakulását, majd kimentésük alkalmából Florentino Pérez elnök 33-as mezt postázott Dél-Amerikába – amelyre a „Kitartás, bányászok!” feliratot pingálták és valamennyi játékos aláírt -, egyúttal közölte, örömmel látják a hősöket Madridban, amint teljesen felépülnek.

Az angol Manchester United legendája, egyben tiszteletbeli elnöke, a világbajnok Sir Bobby Charlton – akinek bányász volt az édesapja – hasonló gesztust gyakorolt, jelezte, az Old Trafford stadion kapuja mindig nyitva áll a chilei bányászok előtt.

Az argentin labdarúgó-válogatottat 1986-ban csúcsra, azaz világbajnoki címig vezető, később szövetségi kapitányként is tevékenykedő Diego Armando Maradona azt állítja, a chilei bányászokkal történtek is azt bizonyítják, hogy „csodák márpedig léteznek”.

Egy másik világbajnok, a spanyolokkal Európa-bajnokságot is nyert David Villa szintén beállt a „csodálók” sorába. A Barcelona nagyszerű csatára „Bányász, őrizd meg a lelkierőd!” üzenettel ellátott mezeket ajándékozott a túlélőknek. Emellett a katalán klub honlapján azt közölte, mivel bányászcsaládból származik, más szemmel követte nyomon a chileiek sorsának alakulását, mint esetleg az átlagemberek, ekképp különösen örül annak, hogy épségben felszínre került a 33 bányász, akiknek elismerését fejezte ki.

Egyébként nem csak néhány labdarúgónak van személyes kötödése a bányászokhoz – ez fordítva is igaz. Az egyik kimentett, Franklin Lobo esetében mindenképpen, hiszen ő a nyolcvanas és a kilencvenes években profi játékos volt, nem is rossz, hiszen a chilei csapattal részt vehetett az 1984-es, Los Angeles-i nyári játékokon. A kimentését egy, a futballból ismert mozdulattal ünnepelte. Egy társa, Omar Reygadas pedig az ország legismertebb csapatának, Colo Colónak a zászlóját lengette, amint a felszínre jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik