Élet-Stílus

Amerikában egyre több az öngyilkos

A probléma főleg a középkorúakat érinti, különösen azokat, akiknek nincs diplomájuk és szegények.

A New Jersey-i Rutgers Egyetem kutatói cáfolták, hogy a középkorú emberek kisebb eséllyel oltják ki saját életüket. Eddig úgy vélték, ez a korosztály érintett a legkevésbé, mert családjuk támogatja őket, de a “baby boom” nemzedékére ez már nem igaz – állítja Julie Phillips és Ellen Idler.

A kutatók szerint az elmúlt 20 évben jelentősen nőtt mind a 40-59 éves nők és férfiak öngyilkossági aránya. Bár általánosságban igaz, hogy a nők sokkal kisebb eséllyel vetnek véget önkezükkel életüknek, az utóbbi időben már ez sem igaz. A szakértők a változások hátterében a munkanélküliség növekedését feltételezik, de nem segítenek a helyzeten az egyre szaporodó gazdasági csődök sem.

A szakértők szerint az öngyilkosok között sokan vannak azok, akik valamilyen krónikus betegséggel küzdenek, a vizsgált korosztály ráadásul igen egészségtelen életmódot folytat, nagyon sok az elhízott közöttük, magas a cukorbetegség és a szívbetegségek aránya.

Az öngyilkossági kockázat jelentősen nagyobb volt a nem házas, mint a házas emberek körében, a középkorú férfiak között például 3,5-szer nagyobb volt a kockázat a nem házasságban élőknél, mint a házasoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik