Élet-Stílus

Nadal zárja az évet a rangsor élén

Már eldőlt, hogy a férfi teniszezők világranglistáján a spanyol Rafael Nadal zárja az első helyen a 2010-es évet.

A spanyol klasszis idén nyert a Roland Garroson, Wimbledonban és keddre virradóra a US Openen is, és ezzel 24 esztendősen minden idők legfiatalabb olyan játékosa lett, aki mind a négy Grand Slam-tornán diadalmaskodott legalább egyszer pályafutása során.

Nadal 59 mérkőzést nyert meg, és mindössze hetet veszített el a szezonban, s eddig több mint hétmillió dollárt ütögetett össze. Ráadásul idei hat tornagyőzelméből hármat Grand Slam-viadalom, hármat pedig kiemelt, úgynevezett ATP 1000-es tornán aratott.

„Őrületes szezon volt, karrierem egyik legjobbja, ha nem a legjobb” – mondta Nadal, aki a kilencedik olyan játékos az open-éra 1973-as bevezetése óta, aki legalább kétszer első volt az év végén. Korábban 2008-ban pezsgőzhetett szilveszterkor világelsőként, s máig ő az egyetlen spanyol férfijátékos, aki az első helyről várhatja a következő szezont.

A vonatkozó rekordot az amerikai Pete Sampras tartja, ő hat évet zárt a világranglista első helyén, a szintén amerikai Jimmy Connorsnak és a svájci Roger Federernek ez ötször sikerült.

Az utóbbi évtizedet tekintve Nadal előtt csak Federer tudta ilyen korán, szeptember közepén bebiztosítani az év végi világranglista-elsőségét 2004-ben és 2006-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik