Élet-Stílus

Ehető ecuadori rózsa

New Yorktól Barcelonáig egyre népszerűbbek azok az ételek, melyek elkészítéséhez az ecuadori rózsa szirmait használják.

Roberto Nevado rózsakertész szerint, a rózsasziromból készült étel új, izgalmas és ez az, amire mindenki vágyik. Nevado Spanyolországból került Ecuadorba, ahol kihasználta, hogy az időjárási körülmények tökéletesen megfelelőek a rózsatermesztéshez: ma már több mint 3 millió bokra van. Ezek közül csak 1000 olyan, ami eddig még nem látott soha permetezőszert és melynek virága emberi fogyasztásra is alkalmas.

Az újdonságra éhes vendégek pedig már ki is próbálhatják a különleges ecuadori rózsaszirommal készült ételeket: New Yorktól Barcelonáig. A rózsakertész bízik abban, hogy hamarosan nagyobb lesz a piac, szerinte a “zöld termékek” iránti kereslet növekedése ide vezet majd. Nevado elárulta azt is, hogy az ehető rózsát az különbözteti meg a többitől, hogy kizárólag szerves trágyával táplálják és nem használnak semmilyen kemikáliát a permetezéshez. Ez persze azt is jelenti, hogy ezek a rózsák jóval több gondoskodást és törődést igényelnek.

Az egyedül Ecuadorban termesztett étkezési rózsa a virágexportnak csak az 1 százalékát teszi ki egyelőre, de ebben a gazdasági válságnak is szerepe van. A piacoknak biztatás kell, hogy növekedjen az értékes anyagokat, kalciumot és C-vitamint tartalmazó szirmok iránti igény. Ami a potenciális vásárlókat illeti, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban már zöld utat biztosítottak az emberi fogyasztásra szánt rózsa importjának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik