Élet-Stílus

Múzeum épül a II. világháború emlékére

A lengyel kormány nemzetközi pályázatot írt ki a Gdańskban felépítendő múzeum megtervezésére.

Nemzetközi tervpályázaton kereste az építészt a II. világháború emlékére tervezett múzeumhoz a lengyel kormányzat. Az imponálóan előkészített versengésen végül egy lengyel irodát sorolt az első helyre a többek közt Daniel Libeskindet is soraiban tudó zsűri.

A leendő múzeum helyszíne Gdańsk városa lesz. 1939. szeptember elsején itt vette kezdetét a második világháború: az 1920-as békekötés óta különleges, szabad városi státusszal bíró települést megtámadta és elfoglalta a német haderő. Gdańsk és többnemzetiségű lakossága különösen sokat szenvedett a második világháború alatt, amelynek a város máig nyomát viseli, bár a történelmi központ megmaradt részét helyreállították.

A szomszédos Gdyniában működő Studio Architektoniczne Kwadrat tervei alapján felépülő múzeum az óváros és a kikötők közötti területen, egy parkban helyezkedik majd el. A múzeum elsődleges látványossága a második világháború történetét feldolgozó állandó kiállítás lesz, a felmagasodó toronyból azonban a történelmi óvárosra is remek panoráma kínálkozik majd.

A zsűri szerint az épület tömegformálása és színe is telitalálat: tekintettel van a város értékes történelmi emlékeire, de megalkuvás nélkül képviseli a 21. századot is.
Gdańsk a második világháborút követően is komoly szerepet játszott a lengyel történelemben, hiszen innen indult a Szolidaritás rendszerváltásig vezető mozgalma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik