Élet-Stílus

A zöldfülű pszichopatáknak a szeretet hiányzik

Azokból a kicsikből lehet pszichopata gyerekbűnöző, akik életük első néhány évében kóros szeretethiányban szenvedtek.

A gyermekek körében is megfigyelhető pszichopata bűnözés egy súlyos, visszafordíthatatlan kórkép, amit a szakemberek már 8 éves gyerekeknél is megfigyeltek. Ranschburg Jenő pszichológus elmondta, ez a betegség a legtöbb esetben indulat nélküli gyilkolásra való hajlamot jelent, vagyis azt, amikor valaki teljesen hideg belsővel, érzéketlenül, előre kitervelve követ el brutális bűncselekményt.

A pszichológus rámutat, hogy némely zöldfülű pszichopata a bűncselekményét hideg kíváncsiságból követi el, általános, hogy tettét követően semmilyen bűnbánatot nem érez. A szakértő szerint ezek a gyerekek képtelenek érzékelni a feléjük irányuló szeretetet, mert ők maguk sem képesek szeretni. Arra a kérdésre, hogy vajon miért nőtt meg a gyerekkorú pszichopaták száma, Ranschburg Jenő első okként a kóros szeretethiányt említi.

A szakértő felhívja a figyelmet, hogy a gyermek élete első néhány évében hatalmas szerep jut a szeretetnek, a mosolynak, az érintéseknek: ha ez kimarad, a gyerek maga sem tanul meg szeretni. Sok családban a gyereket ráadásul tehertételnek fogják fel, amit a kicsi megérez, ahogy megtanulja azt is, hogy nem kommunikálnak vele. A pszichológus szerint ez azért nagyon veszélyes, mert a korai években elmulasztott szeretetet később már nem lehet bepótolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik