Élet-Stílus

Tudományos csempék

Szeptember 12-ig a FUGA galériában megnézhetjük, pontosan mit takar ez a Zsolnay porcelánban testet öltött fogalom.

Idén júliusban Pécsett rendezték meg a Bridges elnevezésű, vándorló világkonferenciát Matematikai összefüggések a művészetben, a zenében, a tudományban és a kultúrában címmel. A konferenciasorozat 1998-ban indult útjára az egyesült államokbeli Kansas-ből, azóta évente a világ más-más városában kerül megrendezésre.

Résztvevői hagyományosan a világvezető egyetemeinek matematikusai, művészek, tanárok, kutatók, zenészek, számítógépes szakemberek, szobrászok, táncosok, oktatási szakemberek és pedagógiai eszközfejlesztő cégek képviselői. A konferencia célja a címben foglalt interdiszciplináris kapcsolódási lehetőségek, „hidak” bemutatása, illetve a nagyközönség számára is érdekes programok révén történő népszerűsítése.

A konferencia Magyarországra érkezésének alkalmából ScienTile csempetervező pályázatot hirdettek, amelyet Erdély Dániel, a programtervező nyitott meg. A művészektől csempemintákat vártak, a következő ismérvek szerint: matematikai és tudományos tartalom, eredeti és újszerű tervezés, vonzó megjelenés és művészi kivitelezés. A győztes munkákat a pályázók beleegyezésével akár sorozatgyártásra is felterjeszthetik.

Az elkészült pályaműveket szeptember 2 és 12 között a FUGA Budapesti Építészeti Központban lehet megtekinteni, a Petőfi Sándor utca elején.

AJÁNLOTT LINKEK
Bővebben a kiállításról a FUGA weboldalán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik