Élet-Stílus

Ritka leletekre bukkantak Afganisztánban

Buddhista és prehisztoikus leletekre bukkantak afgán régészek az ország háború dúlta déli részén, ahol az iszlámista felkelők és az afgán kormányerők harcai dúlnak.

Kabultól délre Logar tartományban, mintegy 12 négyzetkilométeres ásatási területen kerültek elő az értékes maradványok. “A területen egy templom található sztúpákkal, gazdagon ékesített termekkel, kisebb-nagyobb – köztük két hét- és kilencméteres – szobrokkal, valamint színes freskókkal, amelyeket arannyal és érmékkel díszítettek” – közölte Mohammad Nader Raszuli, az afgán régészeti hivatal vezetője.

“A maradványok egy része az időszámításunk szerinti ötödik századra tehető. Bizonyos jelek azonban arra utalnak, hogy néhány darab a Krisztus előtti, sőt a prehisztorikus időből származhat” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a leletek megóvásához, a pontos kormeghatározáshoz, illetve a további ásatásokhoz külföldi segítségre lenne szükség.

Raszuli szerint a térségben működő rézbányák nem károsították az eddig ismert ásatási területet, de a csempészek már a tavaly kezdődött ásatás előtt fosztogatták a területet, miközben számtalan emléket tönkre is tettek.

Az Afganisztán túlnyomó részét uraló, fanatikusan iszlámista tálibok 1996 és 2001 közötti uralmuk során vallási indíttatásból jelentős műkincspusztítást folytattak. A szoborrombolás legjelentősebb áldozatai lettek a híres bamijáni Buddha-szobrok, amelyeket “iszlámellenes bálványoknak” tekintve teljesen megsemmisítettek.

A több mint három évtizede dúló polgárháború számtalan műkincstől fosztotta meg Afganisztánt. A közép-ázsiai ország régészeti szempontból gazdag lelőhelynek számít, miután a különböző kultúrák, az Iszlám, a hinduizmus, a buddhizmus és a kínai civilizáció határvonala is évezredeken át ezt a területet keresztezte egymást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik