Élet-Stílus

Naponta 5 liter sört kapnak az alkoholelvonón

Szokatlan módszerrel dolgozik egy holland alkoholelvonó: a hontalan alkoholistáknak naponta annyi alkoholt adnak, hogy „enyhe mámorban” tölthessék a napjaikat.

Október óta működik Amersfoort városában a Centrum Maliebaan, ahol a szociális munkások naponta öt liter sört adnak ki a bentlakóknak: fél literes kiszerelésben óránként. Az Európában eddig egyedülálló központ pszichiátere, Eugene Shouten elmondta, hogy az intézmény célja az, hogy gátat szabjanak a nagy ivásnak, amivel az érintetteknek és a környezetüknek is jót tesznek. A központ a város legkeményebb alkoholistáit vette célba; azokat akiknek nincsen családjuk, sem munkahelyük, sem otthonuk, az alkoholizmust pedig nem akarják abbahagyni.

A központ vezetője szerint a súlyos alkoholisták az egész közösségnek kellemetlenséget okoztak: agresszívek, verekednek, ordibálnak. A Maliebaanban az utcán megszokottól eltérően rendszeresen megkapják a szükséges alkoholt, az első sört már fél 8-tól rendelhetik. A központ vezetője szerint ez azért hasznos, mert így fenntarthatnak egy állandó alkoholszintet, így tisztább lesz a fejük és dolgozni is lehet velük.

AJÁNLOTT LINKEK:

Egy különleges alkoholelvonó klinika mindennapjai (LifeNetwork)
Alkoholról-őszintén (HáziPatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik