Élet-Stílus

Megmenekültek a Galápagos-szigetek

Az UNESCO Világörökség Bizottsága eltávolította a Galápagos-szigeteket a veszélyeztetett kulturális örökségek listájáról.

Ezzel a Bizottság elismerte a szigeteket birtokló Ecuador fáradozásait, amit a Galápagos-szigetek megóvásáért tett. Az ecuadori környezetvédelmi miniszter üdvözölte a bizottság döntését. A szigeteket még 2007-ben nyilvánították veszélyeztetettnek, hogy ezzel is megóvhassák az egyedülálló növény- és állatvilágát, többek között a Galápagos-szigeteken élő óriásteknősök állományát is.

A bizottság három döntött úgy, hogy felveszi a veszélyeztetett listára a Galápagos-szigeteket, mert folyamatosan nőtt a szárazföldről érkező turistáknak és illegális bevándorlóknak száma. Az egyre nagyobb számú szigetlakó ellátását meg kellett oldani, ezért rohamosan nőtt a szigeteket célzó áruszállítás is. A bizottság tagjai szerint ennek a trendnek meg volt a kockázata, hogy idegen állat- és növényfajokat telepítenek be a szigetekre.

Ellenintézkedésként az ecuadori hatóságok azonnal elrendelték az illegális bevándorlók kitelepítését, és ellenőrzik a turistákat is, akiknek ellátását egy ideje megújuló energiaforrások biztosítják.

Ajánlott linkek:

A Galápagos páratlan élővilága (National Geographic)
A Galápagos szigetek hivatalos weboldala (angol)
Még több infó a szigetekről (Polc.hu)

Bemutatkozik a Galápagos:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik