Élet-Stílus

A vonzó emberek gyorsabban esnek szerelembe

"Vajon engem néz ez a helyes nő/férfi?" Gyakran felmerül bennünk ez a kérdés? Vagy már meg sem kérdőjelezzük ezt a dolgot, bízva saját vonzerőnkben?

Annak sebessége, hogy milyen gyorsan tudod megítélni, vajon az ellenkező nemű személy téged méreget-e, úgy tűnik, annak függvénye, mennyire vagy te férfias vagy éppen nőies, derül ki egy új tanulmányból.

A kutatásba önkénteseket vontak be, akiknek az volt a feladatuk, hogy elváltoztatott arcképeket nézegessenek: egyes arcok túlzottan, mások csak csekély mértékben rendelkeztek nőies, illetve férfias vonásokkal. Amint az arcok megjelentek a képernyőn, a résztvevőknek mihamarabb meg kellett nyomni a megfelelő gombot, hogy jelezzék, mit érzékelnek: az arc rájuk néz, vagy esetleg csak elnéz a válluk fölött?… A nők és a férfiak egyaránt gyorsabban nyomták meg a gombokat a túlzottan férfias vagy nőies tulajdonságokkal rendelkező arcok láttán.

“A nők akkor voltak a leggyorsabbak a tekintetek irányának meghatározásában, amikor sármos, férfias kinézetű arcokat pillantottak meg. A férfiak pedig a csinos, nőies arcok láttán teljesítettek gyorsabban” – nyilatkozta Benedict C. Jones, a skót Aberdeeni Egyetem munkatársa, a Pszichológiai Tudományok Egyesületének új eredményeként.

Az attraktív emberekkel kapcsolatos dolgok érzékelésének képessége mindenképpen egy hasznos evolúciós emberi tulajdonság kell hogy legyen. Néhány korábbi kutatás azt állítja, hogy a feminin nők és a férfias férfiak alkotják a legegészségesebb párost.

“Valószínűleg megvannak az előnyei annak, hogy észrevesszük, amikor egy kicsit is vonzó, potenciális társjelölt figyel minket – mondja Jones – amikor egy bárban észreveszem, hogy egy csinos nő rám néz – ha nem volnék házas -, kedvem lenne vele szemezni, még mielőtt beelőz valaki más.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik