Élet-Stílus

Akik feldobták a Balaton Soundot

Vasárnap mutatkozott be először Magyarországon, a Balaton Soundon a már fél világot is bejárt Pink Martini. Bár korán kezdtek, sokan voltak rájuk kíváncsiak, és az érdekes zenei stílusokat ötvöző számaikra voltak akik salsáztak is. Az együttes énekesével China Forbesszal és Thomas M. Lauderdale-lel a fellépés után sikerült beszélgetnünk.

Nagy sikerrel játszottak már a világ számos pontján, sokféle közönségnek. A Balaton Sound viszont egy elektronikus zenei fesztivál, fiatal közönséggel. Szoktatok ilyen fesztiválokon is koncertezni?

Thomas M. Lauderdale: Nem, ez volt az első ilyen jellegű fesztiválunk, ezért kicsit tartottunk is tőle, hogy a közönség hogyan fog minket fogadni. De úgy érzem, tetszettünk nekik, és jól sikerült a koncert.

Fotó: Sziget.hu

Fotó: Sziget.hu

Főleg, hogy magyarul is beszéltek egy kicsit, amikor felkonferálták az egyik dalt. Nehéz volt a kiejtés?

T. M. L.: Igen, ez egy nagyon nehéz nyelv, de a fiúk a backstage-ben sokat segítettek.

Már így is számtalan nyelven énekeltek, beszélik is a nyelveket, vagy csak a szám szövegeit tanulják meg?

China Forbes: Nem, azért mi sem beszélünk minden nyelven, igyekszünk a számok erejéig megtanulni egy kicsit, de például én angolul, franciául és egy kicsit olaszul beszélek.

A zenekarral rengeteg helyen megfordultak már, a Cannes-i Filmfesztiváltól kezdve egészen a Carnegie Hallig. Melyik volt a kedvencük?

T. M. L.: Nagyon szerettünk Párizsban játszani és a Hollywood Ballban is. Sok érdekes helyen jártunk már, mind különböző, nem tudnánk egyet kiválasztani.

A Pink Martiniről egyenesen azt állítják a kritikusok, hogy nemzetközi fenomén. Milyen érzés volt, hogy a 2000-es Victories de la Musique Awards francia versenyen amerikai zenekarként jelöltek benneteket?

C. F.: Számunkra ez nagyon őrületes volt, és meglepő is egyben. Ugyanakkor lenyűgöző érzés volt, hogy a rangos francia fesztiválon amerikaiakként jelöltek minket.

T. M. L.: Mindannyian izgultunk, de büszkék is voltunk a francia számunkra. Különös érzés volt, hogy elismerték és tetszett nekik.

Akik feldobták a Balaton Soundot 2

A Pink Martinire jellemző, hogy egyedülállóan sok stílusban játszik, ráadásul különböző nyelveken. Mi az, ami ebben önöket inspirálja, mikor, hogyan születnek a dalszövegek?

T. M. L.: Mivel sokat utazunk a turnék alatt, így látjuk, hogy az emberek milyen sokfélék, és hogy mindenki más zenei stílust szeret, van aki a jazzt, klasszikusokat vagy éppen a szambát. A zenéinket azok az emberek inspirálják, akikkel találkozunk. Azok az országok is nagy hatással vannak ránk, ahol először járunk, mint például most Magyarországon.

Mennyi idejük van egy-egy országban a turnék során megismerni az embereket, inspirációkat gyűjteni?

T. M. L.: Azért jut rá időnk, most is egy teljes szabadnapunk lesz Budapesten, kicsit belehallgatunk a koncertekbe, próbálunk ismerkedni a magyar zenei hangzással is.

Akár az is elképzelhető, hogy a jövőben magyar dalokat is énekeljenek?

T. M. L.: Igen, persze… bár még nincs ötletünk, de a magyarországi látogatás után biztosan lesz, hiszen a magyar zenei világ nagyon izgalmas, legalábbis a zenei óriás Bartók Béla művei alapján így gondoljuk.

A szerző a Sanoma Médiaakadémia hallgatója!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik