Élet-Stílus

Gigantikus szemétsziget épülhet a közeljövőben

Egy holland építészeti cég olyan lakható szigetet tervez létrehozni a Csendes-óceánon, ami újrahasznosított műanyagból készül.

A nem mindennapi szigettel az alkotóknak három célja van: szeretnék megszabadítani az óceánokat a nagy mennyiségű, úszó hulladéktól, mellyel új szigetet, ezáltal fenntartható élőhelyet hoznának létre. Az ötlettel a holland WHIM állt elő, a szigetet pedig a Csendes-óceán északi részén hoznák létre összesen 44 ezer tonna műanyag hulladékból.

Az építőanyag jelen pillanatban még a tengerek és óceánok felszínén sodródik, a legtöbb a Csendes-óceán vizét szennyezi, eközben hatalmas károkat okoz az élővilágban. Az építészek azt tervezik, hogy a hulladékot összegyűjtik és egy Hawaii méretű mesterséges, lakható szigetet hoznak létre belőle. A tervek szerint az úszó város önfenntartó lenne, mely élőhelyet biztosítana az egyre növekvő létszámú éghajlati menekültnek.

A szigeten lesznek lakóingatlanok, mezőgazdasági területek, strandok, turisztikai irodák. Az újrahasznosított sziget a tervezők szerint egyfajta ökoturizmus- központként üzemelhetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik