Élet-Stílus

Halgyík került elő a veteményesből

Krétakori halgyík, azaz Ichthyosaurus 100 millió éves maradványait találta meg egy ausztrál tinédzser, amikor osztálytársaival az iskolai veteményeskertben dolgozott.

A mai Richmond területét a kréta időszakban tenger borította, így a városban gyakorta kerülnek elő tengeri hüllők és más őskori állatok megkövesedett maradványai – olvasható a Discovery News hírei között. A gyakran előkerülő őslénytani leletek ellenére Raymond Hodgsonnak eszébe sem jutott, hogy valami értékesre bukkant, amikor kifordította a fosszíliákat a talajból. Épp készült folytatni az ásást, amikor Ben Smith, a gondnok, aki „civilben” amatőr paleontológus, felfigyelt a leletre. A helyi múzeum azóta halgyíkként azonosította a fosszíliát.
A halgyíkok (Ichthyosauria) a hüllők osztályának (Reptilia) és a Ichthyopterygia alosztályába tartozó rend. A triász időszakában jelentek meg, így az egyik legkorábbi hüllőcsoportnak tekinthetők. A jura kor végére megcsappant az óceánok halgyíkfaunája, azonban a kréta időszakban újabb virágkor köszöntött be az ichthyosaurus-félék számára. A hüllőcsoportok közül messzemenően a legjobban alkalmazkodtak a vízi életkörülményekhez, nyílt tengeri ragadozók voltak. Testalkatuk erősen emlékeztetett a ma élő cápák és delfinek alakjára. Koponyájuk elülső észe viszonylag rövid, csőrszerű volt, állkapcsukban számos gyökértelen fog ült. Uszonyokká módosult végtagjaikat ötnél több ujj és igen sok ujjperc jellemezte, testhosszúk elérhette a 10 métert is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik