Élet-Stílus

Szívrohamok a focivébé alatt?

Az ezt megelőző világbajnokság bizonyította, hogy a képernyők ülve előtt lényegesen gyakoribb a szívroham, mint egyébként.

Bár a világbajnokság szervezői felkészültek arra, hogy a sportesemény kardiológiai szempontból is viharos lehet, az orvosok mégis azt tanácsolják a szurkolóknak, hogy még a nyitómeccs előtt kérjék ki kezelőorvosuk véleményét. A 2006-os világbajnokság idején például München kórházaiban lényegesen több beteget kellett heveny infarktus miatt ápolni, mint az azt megelőző időszakban, a megfigyelés pedig bebizonyította, hogy a szívpanaszos férfiak körében a rosszullétek kockázata háromszorosára, a nők körében kétszeresére emelkedett.

Ezekre a tapasztalatokra alapozva Dél-Afrikában az egészségügyi hatóságok jó alaposan felkészültek a betegrohamra, a jól felszerelt kórházakban ezért szabadságstoppot rendeltek el. A mérkőzések helyszínein 30 elsősegélynyújtó laboratóriumot rendeztek be, ahol alapfelszerelés a defibrillátor és annak is meg van a koreográfiája, hogy szükség esetén ki rohan az életmentő berendezésért és ki értesíti a mentőket. Szükség esetén helikopter is rendelkezésre áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik