Tudomány

Magasabb a városlakók vérnyomása

A városban lakók vérnyomása gyakrabban emelkedett, mint a vidéken élőké, és ebben a légszennyezés játszhat szerepet.

A Heinz Nixdorf Recall elnevezésű, tíz éve a Ruhr-vidéken folytatott kutatásban a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását figyelik.

A kutatásban már mintegy ötezer, 45-74 éves ember vett részt. Vizsgálták a dohányzás abbahagyásának előnyeit, a munkahelyi stressz veszélyeit, foglalkoztak a városi közlekedés vagy a lárma koszorúér-betegséget előidéző szerepével.

Barbara Hoffmann és munkatársai most azokról a megfigyelésekről tartottak előadást az American Thoracic Society New Orleans-i kongresszusán, hogy a városi légszennyezés milyen módon és mértékben emeli a vérnyomást. A kutatók meghatározták a városok légszennyezettségét, a levegőben évszakoktól függően mérhető füst és korom koncentrációját. Mint kiderült, az ilyen levegő belégzése átlagosan csak néhány higanymilliméterrel emeli a vérnyomást, de ez a terhelés évek hosszú sora alatt jelentősen károsítja az ereket és a szívet.

A szennyezettebb levegőjű városrészekben élők vérnyomása akkor is magasabb volt, ha az életkort vagy az esetleges dohányzást, súlytöbbletet figyelembe vették. Azt is megfigyelték, hogy rossz levegőben a nők vérnyomása jobban megemelkedik, mint a férfiaké.

A munkacsoport korábbi tanulmánya arra utalt, hogy a nagy forgalmú utak mentén, lármás környezetben lakók érelmeszesedésének kockázata nagyobb, mint a csöndes vidéken élőké. Eredményeik szerint ehhez, külön tényezőként a levegő szennyezettsége is hozzáadódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik