Élet-Stílus

Kitüntették Sándor Károlyt

A "Hegyvidék Díszpolgára" kitüntetésben részesítette Sándor Károly 75-szörös válogatott labdarúgót, a nemzeti együttes korábbi csapatkapitányát Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere.

Sándor Csikar, a kiváló jobbszélső csatár gyors felfutásairól és éles szögből elért góljairól volt híres. Becenevét saját bevallása szerint onnan kapta, hogy nem volt olyan labda, amit ne próbált volna megszerezni, kicsikarni. Mások szerint viszont a csapattársai labdakérései során kiabált Karcsi-Karcsi alakult Csikarrá.

Sándor Károly 1947-ben kezdett játszani az MTK-ban, amelyhez egész pályafutása alatt hű maradt. Háromszor lett bajnok a csapattal, összesen 379 bajnoki mérkőzésen játszott – amely azóta is klubrekordnak számít – és az MTK történetében a második legtöbb gólt is ő szerezte, pontosan 182-öt. 75 alkalommal volt a magyar válogatott tagja, 27-szer volt eredményes.

Különös érdekesség, hogy pontosan 46 évvel ezelőtt, 1964. május 13-án játszotta az MTK és a Sporting a KEK-döntőt Brüsszelben, ahol a három magyar gól egyikét Sándor Csikar szerezte. A mai napig a Hegyvidéken élő Sándor Csikart 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemérem középkeresztjével, 1998-ban a Magyar Köztársaság elnökének arany emlékérmével tüntették ki, továbbá az MTK labdarúgó akadémiájának a névadója.

Sándor Károly, Kocsis Sándor és Kárpáti Béla a Képes Sport legújabb számát olvassák 1954-ben (MTI)

Sándor Károly, Kocsis Sándor és Kárpáti Béla a Képes Sport legújabb számát olvassák 1954-ben (MTI)

A Hegyvidéki Önkormányzat minden évben olyan személyeket részesít díszpolgári kitüntetésben, akik életükkel, szakmai sikereikkel és emberi tartásukkal példaként szolgálhatnak mások számára.
“Manapság kevés olyan sportoló él közöttünk, aki legendás teljesítményével valóban méltó hírnevet szerzett Magyarországnak és a magyar sportnak, aki elkötelezettségével, kitartásával, sportsikereivel büszkeséget és hitet ébresztett minden magyarban. Sándor Károly ezen ritka emberek egyike, akire a kerület minden polgára büszkeséggel tekinthet”- mondta Pokorni Zoltán.

Az idén Sándor Károlyon kívül Tímár Sándor koreográfus, Magyar Örökség Díjas, Állami Díjas, Érdemes Művész is díszpolgári kitüntetésben részesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik