Élet-Stílus

Több turista jött

Január-márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 4, a vendégéjszakák száma 5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a szálláshelyek árbevétele folyó áron fél százalékkal mérséklődött - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A kereskedelmi szálláshelyek január-márciusban összesen 40 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 20 milliárd forint volt. Az összes bevétel a szálláshely-szolgáltatás fogyasztóiár-indexének stagnálása mellett folyó áron fél százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A KSH közlése szerint bár a bázisévhez képest élénkült a vendégforgalom, a 2006. évi teljesítményt meghaladja ugyan, de 2008-hoz képest még mindig 8 százalékos a visszaesés.

Az év első két hónapjában a 2008 vége óta jellemző visszaesés után újra nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, a vendégek és a vendégéjszakák száma 3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Kismértékben a szálláshelyek árbevétele is nőtt az év első két hónapjában: a bruttó bevétel 25 milliárd forint volt, amely folyó áron – 2 százalékos infláció mellett – egy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik