Élet-Stílus

Két újonc a német vb-keretben

A BL-döntős Bayern München veterán kapusa, Jörg Butt is meghívót kapott Joachim Löw szövetségi kapitánytól a június 11-én kezdődő dél-afrikai világbajnokságra készülő német válogatott bő keretébe. Két újonc, a müncheni Badstuber és a hamburgi Aogo is tagja a 27 fős társaságnak.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Löw bejelentette, hogy két újonc, a Bayern szélen is használható középső védője, Holger Badstuber, valamint Dennis Aogo, a Hamburg szélső hátvédje is tagja lesz a német keretnek.

A kapitány ugyanakkor lemondott egyik kedvencéről, a hónapok óta stagnáló formájú Thomas Hitzlspergerről (Lazio).
“A játékosok kiválasztása egy hosszú évek óta tartó elemzés eredménye – mondta az ötvenéves szakvezető. – A kiválasztott futballistákban a teljes szakmai stáb száz százalékig megbízik.”

Löw csapatának legtöbb játékosát a triplázásra hajtó Bayern adja, Badstuberen és Button kívül Lahm, Schweinsteiger, Müller, Gomez és Klose is tagja a bő keretnek, amely első pillantásra dugig van fiatalokkal. A bajorok két sihederje mellett ugyanis a nyáron Münchenbe visszatérő Kroos, illetve a brémai Marin és Özil, avagy a hamburgi Boateng sem töltötte be 22. életévét, de Träsch (22), illetve Aogo (23), Beck (23), Khedira (23), Tasci (23), vagy Jansen (24), Neuer (24) is a fiatalabbak táborát erősíti.
„Sok a fiatal a keretben. Lehet, hogy kevés a tapasztalatuk, de ezzel szemben nagyon sok az előnyük. Gyorsak, technikásak” – nyilatkozta a kapitány a Stuttgartban tartott sajtótájékoztatón. „Aogo például a támadások segítésében jeleskedik.”

Egyikük lemaradt: badstuber (j) és Kuranyi összecsapása (MTI/EPA)

Egyikük lemaradt: Badstuber (balra) és Kuranyi összecsapása (MTI/EPA)

A hétvégén súlyos sérülést szenvedő Adler és Rolfes kiesése közül előbbi hiánya tűnik pótolhatóbbnak: a helyére behívott Butt szerencsés esetben akár a teljes tornára is bizalmat kaphat, ráadásul a kapus-trióból a müncheni hálóőrnek a legnagyobb a tapasztalata, hisz a 2000-es Eb-n és a 2002-es világbajnokságon is tagja volt a keretnek. Igaz, csak három alkalommal játszott, de ez még így is eggyel több, mint amit Neuer és Wiese fel tud mutatni.
„Buttnak már van torna-rutinja, ráadásul nagyon jó idényen van túl. Tanácsokkal is el tudja látni a fiatalabbakat” – jellemezte a kapitány a münchenit.

A keret szűkítésére június 1-én kerül sor. A németek előbb, május 13-án Máltával találkoznak, majd május 29-én Budapesten lépnek pályára a magyar válogatott vendégeként. Négy nappal később a bosnyákok elleni hazai összecsapással zárják a vb-felkészülést.

Az első találkozón – a Bayern és a Werder, illetve Ballack kupadöntője miatt – több fiatal is lehetőséghez juthat. Az együttesben egyetlen légiós található, Michael Ballack, az angol Chelsea középpályása.

a német válogatott bő kerete

Kapusok:
Jörg Butt (Bayern), Manuel Neuer (Schalke), Tim Wiese (Bremen)
Hátvédek:
Dennis Aogo (Hamburg), Holger Badstuber (Bayern), Andreas Beck (Hoffenheim), Jerome Boateng (Hamburg), Arne Friedrich (Hertha), Marcell Jansen (Hamburg), Philipp Lahm (Bayern), Per Mertesacker (Bremen), Serdar Tasci (Stuttgart), Heiko Westermann (Schalke)
Középpályások:
Michael Ballack (Chelsea), Sami Khedira (Stuttgart), Toni Kroos (Leverkusen), Marko Marin (Bremen), Mesut Özil (Bremen), Bastian Schweinsteiger (Bayern), Christian Träsch (Stuttgart), Piotr Trochowski (Hamburg)
Csatárok:
Cacau (Stuttgart), Mario Gomez (Bayern), Stefan Kiessling (Leverkusen), Miroslav Klose (Bayern), Thomas Müller (Bayern), Lukas Podolski (Köln)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik