Élet-Stílus

Búcsúzik a korábbi nehézsúlyú világbajnok

Bejelentette visszavonulását az amerikaiak korábbi nehézsúlyú világbajnok bokszolója, John Ruiz.

A 38 éves, Puerto Ricói származású bunyós 1992 augusztusában mutatkozott be a profik között, és az első 14 találkozóján veretlen maradt. Csaknem 18 éves pályafutása során három világbajnok – Evander Holyfield, Hasim Rahman, Tony Tucker – mellett olyan egyéniségeket is legyőzött, mint Andrew Golota, Fres Oquendo, Jameel McCline vagy éppen Kirk Johnson. Az említettek mellett Roy Jones Junior ellen is kesztyűt húzott, és bár kikapott, legalább lábon kihúzta a nehézsúlyban is csúcsra érő kiválóság ellen.

Ruiz kétszer hódította el a Boksz Világszövetség (WBA) vb-övét, s összesen 12 világbajnoki címmeccsen lépett szorítóba. Profi pályafutását 44 győzelemmel (ezek közül 30 kiütéssel), 9 vereséggel és egy döntetlennel zárta. Az utóbbi években megpróbált visszakapaszkodni a csúcsra, de nem járt sikerrel. A Keleti Szörnytől, Nyikolaj Valujevtől kétszer is vereséget szenvedett, és Ruszlan Csagajevvel, illetve pályagutása utolsó meccsén, április 3-án David Haye-jel sem bírt – ráadásul a búcsú csúnyán sikerült.

Az angliai Manchesterben Ruiz az első menetben kétszer is padlót fogott, majd a folytatásban még kétszer „lement”, végül a ringsegédei a 9. menetben bedobták a törülközőt. Noha Ruiz most szögre akasztja a kesztyűit, a sportágtól nem kíván elszakadni, tervei szerint családjával Boston közelébe költözik, s boksztermet nyit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik