Élet-Stílus

Dobpergés verte fel a belvárost – videó!

Komoly konkurenciát kaptak péntek délben a belvárosi utcazenészek, mégpedig Japánból. A Yamato dobosai a Deák téren adtak egy kis ízelítőt a legújabb show-jukból. Videó!

Ahogy a Matrioska-babák, úgy érkeztek egymás után a dobok a tér közepére: nagy, közepes, kicsi és végül a legkisebb. A társulat „sztárja”, az 500 kg súlyú, 1,7 m átmérőjű, 400 éves fából készült dob azonban kimaradt az utcazenélésből. Míg a gitárosok hangolással „melegítenek be” a fellépések előtt, addig a dobpergető japánok komoly kar- és lábnyújtó gyakorlatokkal, hiszen bírni kell a korántsem pehelysúlyú hangszerek ütését, emelgetését.

A „déli tornába” több érdeklődő is bekapcsolódott, valószínűleg egyfajta szabadtéri Tai Chi-edzésnek vélték, s mire az öt fiúból és öt lányból álló dobpergető társulat elfoglalta a helyét, addigra bizony közel százfős közönség várta izgatottan a látványos előadást Budapest szívében. Még a téren gereblyéző kertészek és a városnézésre invitáló „turistafogók” is felfüggesztették a munkájukat.


A yamatósok pedig egy pillanatra sem engedték unatkozni a legfrissebb rajongóikat: egy „Jó reggelt!” köszönés után hol ülve, hol állva, hol pedig forogva folyamatosan ütötték-verték a többszáz éves tradicionális japán dobokat, hogy mindenkit átjárjon a varázslatos zene és ritmus.

Aki pedig még többre vágyik, és mélyebben elmerülne a taiko dobok világában, megteheti a Yamato társulat Budapest Kongresszusi Központbeli koncertjein.

A “Matsuri fiesta” című show előadásai:

Április 24. (szombat), 20:00
Április 25. (vasárnap), 16:00 és 20:00
Április 26. (hétfő), 20:00

Jegyek a Kristóf jegyirodákban és a helyszínen vásárolhatók!

Olvasói sztorik