Élet-Stílus

Helyreállt a légi közlekedés

Helyreállhat a rend ma az európai légi közlekedésben - erre számít a légteret ellenőrző nemzetközi szervezet. Az Eurocontrol ugyanakkor úgy véli, hogy akár hetekbe is beletelhet, mire sikerül a hatnapos légtérzárlat következményeit felszámolni - írja a Magyar Rádió honlapja.

Az európai repülésügyi szervezet úgy vélekedik, hogy szerdán már elérte a 75 százalékot az Európában közlekedő légi járatok száma az izlandi vulkánkitörés előtti szinthez viszonyítva. Ez jelentős javulás a keddi helyzethez képest.

A budapesti repülőtéren szerda este nem volt tömeg, döntően azok az utasok jelentek meg, akiknek induló járatra szólt a jegyük. A Budapest Airport szerdán is azt kérte, az utasok tájékozódjanak a járatok indulásáról, mielőtt a Ferihegyre indulnak. Ezért egyszerűsítették le a www.bud.hu internetes portált, hogy minél több érdeklődő kaphasson könnyen áttekinthető módon tájékoztatást.

A légiközlekedési válságot kiváltó izlandi vulkán tevékenysége folyamatosan gyengül, szombaton mért intenzitásából 80 százalékot vesztett. Újabb hamufelhő azonban Magyarországra is eljut. Bozó János meteorológus szerint ennek koncentrációja jóval kisebb, mint a korábbié volt.

A skandináv repterek még állnak

Közép-európai nyári időszámítás szerint szerda estig a legtöbb ország megnyitotta légterét. Néhány országban azonban továbbra is akadozik a közlekedés.

A magyar légtérben szerda este továbbra sem volt magas kockázatú zóna, a legtöbb Ferihegyről induló járat rendben üzemelt. A kivételek közé tartozott néhány skandináv, illetve német járat. Ennek oka, hogy Németországban egészen délelőtt 11 óráig, Skandináviában pedig szinte egész nap részleges légtérzár volt. Szerdán 140 menetrend szerinti járatból összesen már csak 32-t kellett törölni. “Azt mondhatjuk, hogy Magyarországon visszaállt a normális kerékvágásba az élet, a légi közlekedés folyamatos és menetrend szerinti” – mondta szerdán Szilágyi Károly a a Budapest Airport szóvivője.

Nagy-Britanniában ugyan megindult a légi forgalom, de szakértők szerint hosszú időbe telik, mire teljesen normalizálódik a helyzet a szigetország repülőterein. Németországban az ország valamennyi repülőtere minden korlátozás nélkül fogadhat és indíthat járatokat. A franciaországi repülőterekről egyre több járat közlekedik, a légi közlekedés teljes helyreállása a hétvégére várható.

Belgiumban kedden reggel részlegesen újraindult a forgalom, azóta csak leszállást engedélyeznek a repülőtereken. Fehéroroszországban 7000 és 11 ezer méter közötti magasságban korlátozzák a légi forgalmat. Finnországban a helyi repülésügyi hatóság szerdán bezárta a főváros, Helsinki repterét azt követően, hogy néhány órán keresztül üzemelt. Több más finn légikikötő is zárva tart. Izlandon minden repülőtér nyitva van, de Európába nem közlekednek járatok.

Az Európán kívüli országok légitársaságai – Japánból, Ausztráliából, Új-Zélandról, Szingapúrból, Kínából – is sorra újraindítják, vagy már el is indították az öreg földrész városaiba tartó járataikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik