Élet-Stílus

Délutánra már kitisztul a magyar légtér

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a vulkáni hamuval szennyezett levegő 14 órára elhagyja a keleti országrészt. Ám a hét közepére újabb hamufelhő érheti el hazánkat.

A jelenlegi számítások szerint mostanra 6000 méter alatt megközelítőleg Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém megye nyugati, Hajdú-Bihar-, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egészében, továbbá Békés-, Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti részében lehet hamuval szennyezett a légtér. 6000 méter felett a légtér nagy valószínűséggel nem tartalmaz vulkáni hamut.

A londoni VAAC (Volcanic Ash Advisory Center) központ friss modellszámítása megerősíti azt a korábbi várakozást, mely szerint a keleti országrészt 14 órára elhagyja a szennyezett levegő – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Valószínű, hogy 14 órára a légkör hamu általi szennyezettsége a teljes vertikumban megszűnik.

a vulkánból 04.19-én 20 órakor indított részecskék útvonala az indítástól számított 96 órában (forrás: OMSZ)

A vulkánból 04.19-én 20 órakor indított részecskék útvonala az indítástól számított, következő 96 órában (forrás: OMSZ)

Újabb hamufelhő belépése 20 órára Győr-Moson-Sopron megye északnyugati csücskében várható. A hamufelhő Közép-Európában várt elhelyezkedése alapján a déli irányba, illetve a déli irányból történő esetleges repülőforgalmat meteorológiai szempontból nem zavarja.

A vulkán hétfőn napközbeni kibocsátásából származó hamufelhő a következő 3-4 napon belül nem éri el az országot, viszont az estétől/éjszakától a vulkánból újonnan kiáramló hamu a hét közepére ismételten elérheti Magyarországot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik