Élet-Stílus

Hogyan segít a napfény a fertőzések ellen?

Szorosabb a kapcsolat a napfény és az immunrendszerünk között, mint az hinnénk – állítják a kutatót. D-vitamin nélkül könnyen előfordulhat, hogy testünk lassabban birkózik meg a fertőzésekkel.

A D-vitamint főleg a napfényből szerezzük be, de megtalálhat a tojásban és az olajos halakban is. Ez a vitamin a felelős azért, hogy a szervezetben beinduljon a T-sejtek működése, amelyek felkutatják és megsemmisítik a betolakodókat. Ha a szervezet nem rendelkezik elég D-vitaminnal akkor könnyen előfordulhat, hogy a T-sejtek el se kezdenek dolgozni. – mondta Carsten Greisler immunológus professzor.

Ennek alapján egyáltalán nem meglepő, hogy miért dönti le a lábukról az alacsony D-vitamin-szintű betegeket egy fertőzés. A Koppenhágai Egyetem kutatói elmondták, hogy azzal eddig is tisztában voltak, hogy bizonyos betegségek legyőzéséhez – amilyen a rák, vagy a szklerózis multiplex – különösen nagy szükség van a D-vitaminra, ám arról elképzelésük sem volt, hogy ez a vitamin ilyen kritikus szerepet játszik az immunrendszer működésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik