Élet-Stílus

Milan: egy korszak vége?

A Milan jókora verésbe futott bele Manchesterben. Az Old Traffordon kapott zakó lombard szempontból alighanem egy korszak végét jelentette; a veterán csapat ellen más dimenziót képviseltek az angolok.

A 2000-es években a Milan egyszer már belefutott egy 0-4-be, ám micsoda különbség. Amíg 2004 tavaszán címvédőként egy 4-1-es előny birtokában az olaszokat meglepetésszerűen érte a Deportivo elleni 0-4, a manchesteri vereség után egy dolog biztos: ezután nem várható olyan felállás, mint amit a vörös-feketék a „galíciai üvegvárosnézés” után produkáltak a Bajnokok Ligájában (2005 döntő, 2007 győzelem). Építkezniük kell, s az nem rövid idő.

Más dimenzió
Leonardo – nyílván a milánói 2-3 tudatában – egy nyitottabb taktika mellett döntött, s ez a United malmára hajtotta a vizet. A két együttes közötti különbség nem is annyira a gólok tekintetében mutatkozott meg, mintsem a sebességben, erőben és reakcióidőben. Ez alapján egy BL-esélyes játszott egy emlékeiből élő, lelkes, ám a kiélezett szituációkban rendre alulmaradó csapattal szemben. Ami az olaszok számára leginkább fájó lehet, hogy a nemzetközi porondon egyetlen „piacképes”, az elmúlt években BL-specialistává nemesedő csapatuk vallott csúfos kudarcot. A zászlóshajó.

Tízes a 10-esnek. Rooney négyet vállalt a Milan ellen (MTI/EPA)

Tízes a 10-esnek. Rooney négyet vállalt a Milan ellen (MTI/EPA)

Bár a Milan hivatkozhat a hiányzókra – hátul Nesta, elől Pato nem játszhatott – nem ez döntött. A meccs alakulása ugyan saját bevallása szerint még Alex Ferguson menedzsert is meglepte, akit elsősorban a második 45 percben mutatott játék nyűgözött le.
„Mágikus második félidőt láthattam, amikor ilyen tempót tudunk diktálni, nagyon nehéz ellenünk játszani. Persze, kiválóan profitáltunk az első gólból, és ez véleményem szerint igencsak befolyásolta a Milant.”

Adriano Galliani, a milánóiak ügyvezetője ugyanakkor csakis a távol maradókban látta a vereség okát, feltételezve, hogy amennyiben Nesta, Bonera (a tar vezető melléfogott, hisz a futballista játszott, igaz, a szünetben kisebb sérülése miatt lecserélték) vagy Antonini szerepel, másképpen alakulhattak volna a dolgok.

„Túl sok jó játékost nélkülöztünk, elsősorban a védelemben. Így nem lehet egy Manchester United ellen helytállni. Nesta, Antonini és Bonera nélkül játszottunk, azaz védelem nélkül. Velük talán más lett volna a játék. Figyelmünket ezek után a bajnokságra összpontosítjuk, hogy jövőre megerősödve térhessünk vissza a BL-be.” Galliani ugyanakkor elejtette, hogy „a mi csapatunk nem fejlődik olyan gyorsan, mint a főbb európai riválisok. De nem vagyok dühös emiatt. Ezt Leonardónak is jeleztem.”

Válságban az olasz futball
Tény, hogy az olasz újságot sem törtek pálcát a milánóiak felett; a Gazzetta dello Sport úgy vélte, Leonardónak meg voltak kötve a kezei, a felforgatott védelem pedig „olyan feladat előtt állt, amely a standard védőnégyesnek is kemény falatnak bizonyult volna”. Az újság viszont azt nehezményezi, hogy a Via Turatin nem tettek meg mindent a csapat megerősítéséért, s a menedzsment nagy feladat előtt áll, ha nyáron szignifikáns módosításokat szeretne végrehajtani a keretben.

A La Repubblica vendégszerzője, Fabrizzio Bocca viszont az olasz futball teljes megingását vélte felfedezni a milánóiak fiaskójában. A szerző szerint immár csak az Inter mentheti meg az olasz klubok becsületét, ám „mindössze azt remélhetjük, hogy a Chelsea nem a Manchester United, és hogy Drogba nem olyan kaliberű támadó mint Rooney. Különben nem sok esélyünk marad. Talán csak annyi, hogy az Inter jelenleg markánsabb és kiegyensúlyozottabb mint a Milan.”

Manchester United-Milan – összefoglaló:

Amellett, hogy mestere is méltatta, Wayne Rooney a Milan ellen bizonyította be, hogy jelenleg ő a legjobb formában lévő támadó Angliában, Európában, s alighanem az egész futballvilágban. A 178 centis csatár megállíthatatlan volt – nemcsak Manchesterben, hanem a komplett védelemmel felálló hazaiak elleni s Milánóban – „ha kellett fejelt, betört, egyszóval megszállottként kereste a gólt”.

emlékeztető

Bajnokok Ligája,
Nyolcaddöntő, visszavágó

Manchester United (angol)-Milan (olasz) 4-0 (1-0)
Manchester, Old Trafford. Vezette: Busacca (svájci)
Gól: Rooney (13., 47.), Pak (59.), Fletcher (88.)
MU: Van der Sar – Neville (Rafael, 66.), Ferdinand, Vidics, Evra – Fletcher, Scholes (Gibson, 73.), Pak – Valencia, Nani – Rooney (Berbatov, 66.)
Milan: Abbiati – Abate (Beckham, 64.), Bonera (Seedorf, 46.), Thiago Silva, Jankulovski – Flamini, Pirlo, Ambrosini – Huntelaar, Ronaldinho – Borriello (F. Inzaghi, 69.)
Lövések (ebből kapura): 12 (5), illetve 7 (5)
Szögletek: 5, illetve 5
Szabálytalanságok: 15, illetve 13
Labdabirtoklás: 23:05 (42%), illetve 31:10 (58%)
Továbbjutott: a Manchester United, 7-2-vel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik