Élet-Stílus

Hizlal a sok gyümölcs

Úgy tűnik a gyümölcsök mégsem olyan egészségesek, mint amilyennek mindenki tartja őket.

A magas vitamintartalom mellett, ami kétségtelenül a gyümölcsök pozitív tulajdonsága, ugyanúgy mint más ételek, tartalmaznak kalóriát is. Ez mondani sem kell, túlzott bevitel esetén, túlsúlyhoz vezethet. A gyümölcsök meghatározott mennyiségben tartalmaznak egy természetes gyümölcscukor fajtát, a fruktózt. Ellentétben a megszokott cukorral, ami elfogyasztva inzulint termel és teltségérzést okoz, ez a fruktóznál nincs így.

A fruktóz egy további hatása, hogy tönkre teszi a fogak külső részét. Ezért – írja szerdán a Daily Mail – a gyümölcslé nem sokkal veszélyesebb, mint a friss cukor, hiszen a lé elkészítésekor sok gyümölcscukor kárba megy. A fogakat leginkább az aszalt gyümölcsök veszélyeztetik, mert ezek édesek és ragadósak, így a kis darabkák a fogak között maradhatnak, növelve a fogszuvasodás esélyét. Azt egyelőre még nem állapították meg, hogy milyen mennyiségben válnak veszélyessé a gyümölcsök, viszont kidolgoztak már egy listát, melyen az ajánlott napi fogyasztás áll.

A Colorado Egyetem tudósa, Le Roux szerint 74 gramm fruktóz már 87%-kal növeli az esélyét valamilyen káros mellékhatásnak. Ez a mennyiség körülbelül 10 almának, vagy 30 narancsnak felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik