Élet-Stílus

A nőnek otthon a helye?

Úgy tűnik hiába hódítanak meg egyre több területet a nők, a legtöbb férfi mégiscsak visszaküldené őket a tűzhely mellé. Ez derül ki egy nemzetközi felmérés adataiból.

A felmérést a Reuters/Ipsos készítette és a nemzetközi nőnap alkalmából hozták nyilvánosságra az eredményeket. Ebből az derül ki, hogy a 23 országban megkérdezett 24.000 lakosának egy része, Indiában (54%), Törökországban (52%), Japánban (48%), Kínában, Oroszországban és Magyarországon (34-34-34%) egyetértett abban, hogy a nők ne vállaljanak munkát. Ami talán még ennél is meglepőbb, hogy nem az idősebb generáció vélekedik így, hanem a 18-34 év közöttiek vallják úgy, hogy a nőnek otthon a helye. Mindazonáltal, a megkérdezettek többsége, mintegy 74%, támogatja, hogy a nők is aktív munkavállalók legyenek.

John Wright, az Ipsos piackutató alelnöke elmondta, hogy bár úgy érzi a nők az elmúlt években sok társadalmi előrelépést harcoltak ki maguknak, még mindig számos korlátot kell ledönteniük. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felmérés nyomán egy igen komoly következtetést kell levonnunk. „Méghozzá azt, hogy a nőknek meg kellett volna adni a választás lehetőségét, hogy szabadon eldönthessék, mikor, mely területen szeretnének helytállni majd. Otthon, vagy épp a karrierben.” – tette hozzá az alelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik