Élet-Stílus

Egyre többen fizetünk elő internetre

Az internet-előfizetések száma nagy mértékben gyarapodott, míg a mobiltelefon-előfizetések száma csökkent tavaly - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kiadott tanulmányból.

Az internet-előfizetések száma egy év alatt 472 ezerrel gyarapodott tavaly, és majdnem átlépte a 2,8 milliót – közölte a KSH hétfőn.

Ezzel szemben a mobiltelefon-előfizetések száma egy év alatt 432 ezerrel csökkent, a KSH kimutatása szerint 100 lakosra 118 mobil-előfizetés jutott.

Tavaly a telefonbeszélgetések időtartamának háromnegyede mobiltelefonokról indított hívásokból származott, miközben a kábeles telefonálás egyre népszerűbb, a vezetékes vonalak száma tovább csökkent.

Az internet-előfizetések száma 57 százaléka a széles sávú technológiához kötődik, ez a szolgáltatási terület 2008 vége óta 4 százalékkal bővült.

A mobiltelefon-előfizetéseknél a havidíjas előfizetések száma emelkedett, de az év során ez nem tudta ellensúlyozni a feltöltő kártyás szegmens mintegy 802 ezres visszaesését.

A teljes évi mennyiséget tekintve a hívások száma nem növekedett, az időtartam viszont majdnem 6 százalékkal emelkedett.

A 100 lakosra jutó vezetékes vonalak száma az időszak utolsó napján 31 volt. A vezetékes vonalakról indított hívások száma 9, időtartama 6 százalékkal csökkent 2008 utolsó negyedévéhez képest. A visszaesés hátterében a mobilforgalom emelkedése, valamint az egyre inkább terjedő ingyenes, ugyanakkor nem mérhető internetes telefonálási lehetőség áll.

Az összes telefonbeszélgetésre fordított idő háromnegyedét mobilkészülékekről indított hívások tették ki.

Az összes internet-előfizetés harmada a mobil kategóriába tartozott, részaránya egy év alatt 9 százalékponttal növekedett. A széles sávú internet előfizetések száma egy év alatt 4 százalékkal nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik